close

Er zijn horloges waar we maar één blik op hoeven te werpen om te weten wat het is. We zetten ze voor je op een rijtje. Dit keer: een omkeerbaar horloge met vele gezichten: de Jaeger-LeCoultre Reverso.

Sport, mode en haute horlogerie. Om die drie al bijna honderd jaar lang in één horloge te verenigen, moet een horloge enkele sterke kenmerken in huis hebben. Deze drie bijvoorbeeld:

  • Dit horloge is 2 in 1
  • Art-Deco design
  • Aanvankelijk ontworpen om tegen een stootje te kunnen, heeft dit model vele creatieve en modieuze gezichten

Ooit was de Reverso bedoeld als horloge voor polo-spelers. Tijdens de sport sneuvelde nog wel eens een glas en dan zou het toch handig zijn als het horloge tegen een stootje kan. Toen Jaeger-LeCoultre hiervoor in 1931 de Reverso bedacht, was het een functioneel horloge. Maar dat zou niet lang duren. Het Art-Deco design leent zich immers ook voor creatieve uitspattingen waarbij de tweede wijzerplaat als canvas voor een kunstwerk in miniatuurformaat fungeert. Technische hoogstandjes zijn ook een mogelijkheid, want de mogelijkheden zijn bijkans eindeloos als je elke zijde van de Reverso zijn eigen complicaties mee kan geven. Zo handig als dit lijkt, gaat hierachter het vakmanschap van de horlogemaker schuil, want het is niet bepaald eenvoudig om een mechanisch uurwerk te ontwerpen dat het een 2 in 1 constructie aankan.

De Reverso kent vele creatieve en kunstzinnige uitvoeringen, maar in 2023 bracht Jaeger-LeCoultre het terug naar zijn roots met een sportieve complicatie in de Reverso Tribute Chronograph. Het model in roségoud of staal meet 49,4 x 29,9 millimeter en is 11,14 millimeter hoog. Het nieuwe kaliber 860, volledig ontworpen, geproduceerd en geassembleerd binnen de manufacture, verenigt een chronograaf met retrograde minuten en een tweede tijdsweergave op de omgekeerde wijzerplaat.

Herkent u deze iconen ook?

Tags : Jaeger-LeCoultreJaeger-LeCoultre Reverso
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.