close
NewsNieuws

Seiko Presage Craftsman series: wijzerplaat als canvas

Als liefhebber weet u natuurlijk al veel langer dat er kwalitatief hoogstaande horloges uit het land van de rijzende zon komen. Seiko voegt daar met drie nieuwkomers in de Presage Craftsmanship Series nog een dimensie aan toe: wijzerplaten die traditionele Japanse ambachten eren.

Bij Seiko staat de Japanse afkomst hoog in het vaandel. Zo werd eerder dit jaar de King Seiko ‘chrysanthemum’ gelanceerd, met een reliëf op de wijzerplaat in de vorm van een gestileerde chrysant, de bloem die ook het keizerlijke zegel siert. Bij het gefacetteerde profiel krijgen we bovendien de associatie met de edo kiriko-kunst: traditioneel geslepen glas.

Waar het bij de King Seiko om een impressie van een oude kunst gaat, worden de wijzerplaten van de Presage Craftsmanship Series daadwerkelijk op ambachtelijke manier gemaakt. Nieuw zijn de versies met een geëmailleerde wijzerplaat en met urushi-lak.

Geëmailleerd

Om bij de eerste te beginnen, het gebruik van emaille gaat terug naar het allereerste Japanse polshorloge, de Seiko Laurel uit 1913. Dankzij de zachte glans heeft de textuur van emaille een comfortabele en warme uitstraling. Het materiaal is zeer duurzaam en behoudt zijn prachtige kleurschakeringen tot in lengte van jaren.

Het knisperend witte emaille van de Presage is tot leven gebracht door Seiko’s meester-ambachtsman Mitsuru Yokosawa, die de kunst beheerst om een vlekkeloos laagje glazuur van slechts 0,1 mm dikte aan te brengen. De grijze, metalen staafindexen van het vernieuwde wijzerplaatdesign laten alle ruimte aan het emaille om letterlijk en figuurlijk te schijnen, de blauwe wijzers geven een subtiel contrast. Kracht door eenvoud en perfectie.

Urushi-lak in zwart en groen

De tweede nieuwkomer binnen de Seiko Presage Craftsmanship Series is de variant met een wijzerplaat die meerdere lagen Urushi-lak heeft, gemaakt van het sap van de gelijknamige boom. Het heeft van nature een glanzende diepzwarte kleur.

Elke plaat wordt met de hand bewerkt door het team van lakmeester Isshu Tamura. Naast een zwarte Presage ‘Urushi’ is er ook een groene variant. In beide gevallen zijn de 5-minutenindexen in wit uitgevoerd en is de secondewijzer contrasterend goudkleurig.

Esthetiek en vakmanschap

Alle drie de nieuwe Presage-modellen hebben een licht vernieuwd kastontwerp; de verfijndere hoeken zorgen voor een nog slanker voorkomen van het 40,2 mm metende horloge. Gebleven is de smalle lunette, waardoor de wijzerplaat goed tot zijn recht komt, als ook de subtiele combinatie van geborsteld en gepolijst staal. In tegenstelling tot de andere twee heeft de groene Urushi-uitvoering een bruin lederen band in plaats van een hardstalen exemplaar.

Onder de fraaie wijzerplaten van het trio nieuwkomers tikt het hoogstaande mechanische kaliber 6R55, dat een gangreserve heeft van een indrukwekkende 72 uur. Aan de combinatie van gedegen techniek en ambachtelijk vakmanschap hangt ook nog eens een aantrekkelijk prijskaartje, dat afhankelijk van de uitvoering varieert tussen de € 1.500 en € 1.800.

Tags : Seiko
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.