close
NewsNieuws

TAG Heuer Carrera ‘Glassbox’ 39 chronografen

TAG Heuer Carrera Glassbox
TAG Heuer Carrera Glassbox

Met de Carrera Glassbox, introduceert TAG Heuer twee nieuwe chronografen met een kast van 39 millimeter. De horloges zijn geïnspireerd op het originele Carrera ‘glassbox-ontwerp’ van het eerste uur. Het ‘Glassbox’ ontwerp is goed zichtbaar doordat de tachymeter ónder het glas op een flens is geplaatst. Dit in tegenstelling tot iconische ontwerpen als de Omega Speedmaster & Rolex Daytona. Hier is juist de tachymeter buiten de glaskoepel geplaatst. Men kan spreken van een prachtig dome-vormig saffierglas met uitstekende afleesbaarheid van de tachymeter bij deze nieuwe 39 mm TAG Heuer Carerra.

De TAG Heuer Carrera-collectie is 60 jaar jong. Ter ere van dit feit nam het Zwitserse merk a walk down memory lane, wat leidde tot twee prachtige Carrera ‘Glassbox’ chronografen. Er is een blauwe en een zwarte variant, met op de wijzerplaat onderling wat subtiele verschillen. Beide Glassbox chronografen worden aangedreven door het automatisch TAG Heuer kaliber TH20-00.

Carrera Glassbox met vintage invloeden

Het koepelvormig saffierglas van de nieuwe TAG Heuer Carrera Glassbox chronografen, roept herinneringen op aan de allereerste horloges uit de Carrera-lijn. De modellen zijn echter verre van all about vintage. TAG Heuer presenteert met de ‘Glassbox’ een nieuwe chronograaf, waarin historie en heden knap met elkaar verenigd zijn.

Het verhaal achter de TAG Heuer Carrera opnieuw verteld

Elk icoon heeft een verhaal dat verteld moet worden. Voor de TAG Heuer Glassbox start dit verhaal in 1950. De dan nieuw aangetreden CEO van TAG Heuer, Jack Heuer, maakt via de rol van TAG Heuer als tijdwaarnemer, kennis met Carrera Panamericana. Deze beroemde, gevaarlijke rally voert 3436 kilometer lang over de openbare wegen van Mexico. Na meerdere dodelijke ongelukken werd de race in 1954 verboden. Pas in 1988 werd de race opnieuw gehouden.

Jack Heuer, nog altijd gefascineerd door de Carrera Panamericana en zijn deelnemers, besluit een nieuwe serie chronografen naar de race te vernoemen. In 1963 maakte de Heuer Carrera zijn debuut. De rest is horloge-geschiedenis. De stijlkenmerken van elke TAG Heuer Carrera zorgen al zes decennia lang voor opwinding onder horlogedragers en verzamelaars.

De nieuwe TAG Heuer Carrera Glassbox

De Carrera Glassbox luidt een zevende decennium TAG Heuer Carrera horloges in. De chronografen hebben een edelstalen kast van 39 millimeter. De ergonomie is voor deze wat kleinere maat aangescherpt en verfijnd. Hierdoor draagt het horloge comfortabel om verschillende polsmaten. Blikvanger is uiteraard het koepelvormige glas als verwijzing naar de eerste Carrera-modellen. Ook de flens met tachymeter en de onderzijde van de indexen zijn gebogen. Dit zorgt ervoor, net als bij het model uit 1963, dat de tachymeter vanuit elke hoek goed af te lezen is. De pushers kregen een nieuwe vorm voor meer verfijning.

Klassieke designelementen

De twee nieuwe TAG Heuer Carrera Glassbox 39 mm chronografen hebben, afhankelijk van het model, een blauwe of zwarte wijzerplaat. Het blauwe model wordt gecombineerd met een blauwe kalfslederen band. Het zwarte model heeft een zwart-zilveren reverse panda-wijzerplaat. Dit is een duidelijke verwijzing naar de jaren 60 Carrera’s. Bijvoorbeeld naar de collectors items 3147 Dato 12, de eerste Heuer Carrera met chronograaf- en kalenderfuncties en de zeldzame jaren 60 Carrera 2447 NS.

TAG Heuer Carrera Glassbox met kaliber TH20-00

Beide TAG Heuer Carrera Glassbox chronografen hebben een doorontwikkelde versie van TAG Heuers eigen automatisch chronograafkaliber, de Heuer 02. Het uurwerk is zichtbaar via saffierglas in het kastdeksel. Daarmee is ook het oscillerend gewicht te zien, dat bi-directioneel opwinden mogelijk maakt. Voorgaande versies konden de hoofdveer alleen opladen als de rotor tegen de klok in bewoog. De aanpassing in het nieuwe uurwerk zorgt voor een snellere opwinding. Wat leidt tot het beter bereiken van de maximale gangreserve van 80 uur.

Verschillen TAG Heuer Carrera Glassbox blauw en zwart

De blauwe Carrera Glassbox (CBS2210.FC6535) heeft een wat moderner uiterlijk dan het zwart-zilveren model (CBS2210.FC6534) met zijn duidelijke race-kenmerken. Zo is er verschil in het design van de subdials. Ook de posities van de datumvensters verschillen. Deze is bij de blauwe versie op 6 uur geplaatst, en bij de zwarte chronograaf op 12 uur, boven het Carrera-logo. Beide chronografen hebben een mooi, vloeiend silhouet dankzij de naadloos gebogen randen van het saffierglas. De strakke flanken en avant-gardistische nokken zijn juist hoekig. Door te werken met zowel geborstelde als gepolijste oppervlakken ontstaat toch een zeer uitgebalanceerd geheel. Met het ergonomische, strakke ontwerp van de Carrera Glassbox voegt TAG Heuer zonder twijfel een nieuw hoofdstuk toe aan het succesverhaal van de Carrera.

 

Tags : TAG Heuer
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.