close
NewsNieuws

Wheels & Watches: Lorige Bl-Endurance Hyperblack viert de terugkeer van Peugeot naar Le Mans

Lorige Bl-Endurance Hyperblack & Peugeot Le Mans

Om de terugkeer naar de 24 Uur van Le Mans te vieren, komt Peugeot in samenwerking met Lorige met de BL-Endurance Hyperblack. De kast ervan is gefreesd uit gebruikte koolstofvezel remblokken van de Franse hypercar. Veel exclusiever wordt het niet.

Wie iets met autosport heeft – en wie heeft dat tegenwoordig niet? -, kijkt reikhalzend uit naar de komende editie van de 24 Uur van Le Mans. Niet per se vanwege het honderdjarige jubileum van de Franse klassieker, maar wel vanwege het feit dat de nieuwe Hypercar-reglementen een ongekend aantal fabrikanten naar Circuit de la Sarthe trekt. In de hoogste categorie belooft het in het tweede weekeinde van juni een titanenstrijd te worden tussen onder meer Ferrari, Porsche Toyota, Cadillac en Peugeot.

Lorige Bl-Endurance Hyperblack
 

HYPERCAR MET HYPERPOWER

Laatstgenoemde beklom in 1992, 1993 en 2009 al de hoogste trap van het illustere podium, en is na een absentie van 12 jaar weer op volle oorlogssterkte terug in de endurance racerij. Peugeots nieuwe strijdwapen is de gestroomlijnde 9X8 Hybrid, een vierwiel aangedreven hypercar die wordt aangedreven door zowel een brandstof- als elektromotor. Die strooien bij elkaar een slordige 680 pk’s over de wielen uit, waarmee de 1.040 kilogram lichte racebolide naar topsnelheden van 340 km/h flitst.

CARBON REMBLOKKEN

Bij een brute raceauto hoort een dito horloge. Deze komt van het nieuwe, onafhankelijke Franse merk Lorige. De geskeletteerde tonneauvorm van de BL-Endurance Hyperblack doet dreigend aan, maar het type design is niet uniek. Het materiaal van de kast (51,6 x 43,6 x 10,5 mm) is dat daarentegen wél; die is namelijk gefreesd uit koolstofvezel remblokken die Peugeot gebruikte in de ontwikkelingsfase van de 9X8. Zelfs de urenindexen zijn mee gefreesd. Het achtervoegsel BL staat voor Brake Late. Oftewel: laat voor de bocht remmen, iets dat in de racerij veel tijdswinst oplevert.

Voor de afwerking is overvloedig gebruikgemaakt van Titanium Grade 5. Het custom-made uurwerk telt 294 componenten, inclusief 37 juwelen, en komt van Régence Production/Timeless. Deze high-end Zwitserse fabrikant maakt gebruik van de diensten van de gerenommeerde horlogeveteranen Pierre Favre en Dominique Renaud. Het uurwerk is voorzien van een perifere rotor die voor een gangreserve van 45 uur zorgt. De prijs van de Lorige BL-Endurance Hyperblack bedraagt € 35.040.

Lorige Bl-Endurance Hyperblack
 

Tags : Lorige
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.