close
NewsNieuws

Wheels & Watches: Breitling Top Time B21 Classic Cars Tourbillon

De Breitling Top Time Classic Cars Collection, met horloges die geïnspireerd zijn op klassieke auto’s uit de jaren 50 en 60, is uitgebreid met drie tourbillon-varianten. Ze onderstrepen Breitlings nalatenschap als pionier op het gebied van luxe sportchronografen.

Voor een chique-sportief merk als Breitling zijn auto’s en horloges een haast vanzelfsprekende match. Met het afscheid van het langlopende Bentley-partnership in het vizier, werd in 2021 de Top Time Classic Cars geïntroduceerd: modellen die een ode brengen aan de eerste generatie Ford Mustang, Chevrolet Corvette en Shelby Cobra.

Afgelopen tweeënhalf jaar kreeg de collectie diverse updates. Zo is er een aantal versies toegevoegd en werd het ingekochte kaliber 41 vervangen door Breitlings eigen B01-chronograafuurwerk. Om de B01 goed te kunnen herbergen, kreeg de reguliere Top Time bovendien een aangepaste behuizing.

MANUFACTURE LA JOUX-PERRET

Met de B21 Tourbillon gaat de Zwitserse horlogemaker nog een stap verder. In navolging van de Premier wordt in de über-Top Time een tourbillon-mechanisme gecombineerd met een chronograaf. Voor de ontwikkeling van het kaliber werd nauw samengewerkt met de specialist Manufacture La Joux-Perret.

In plaats van twee of drie chronograafregisters is er op de wijzerplaat alleen plek voor een minutenteller, ondergebracht in een ‘squircle’ op 6 uur. Deze vorm is natuurlijk een knipoog naar vintage instrumenten op een autodashboard. De hoofdrol wordt echter opgeëist door het venster op 12 uur, waardoor de tourbillon aan het werk is te zien. Het balanswiel, de balansveer en de horlogegang zitten in een draaiende kooi, waardoor de zwaartekracht wordt opgeheven en de nauwkeurigheid van het horloge nóg verder wordt vergroot.

CHIQUERE UITSTRALING

Het geavanceerde binnenste wordt ondersteund door geüpgradede materialen. De Top Time B21 Ford Mustang heeft een bronzen kast van 43 millimeter met een titanium achterkant. De Shelby Cobra- en Chevrolet Corvette-varianten hebben een kast van zwart keramiek (44 mm), met daarbij een achterkant, kroon, drukknoppen en gesp van titanium.

De luxere uitstraling wordt benadrukt door chiquere, minder felle kleuren en, in tegenstelling tot de reguliere Top Time, het ontbreken van autologo’s op de wijzerplaat. Het groen en blauw verwijzen nog steeds naar respectievelijk de Mustang en Cobra uit de jaren 60, maar het ligt er allemaal minder dik bovenop.

Bijzonder is daarnaast de wijzerplaat van de Top Time B21 Chevrolet Corvette, die van walnoothout is gemaakt. Samen met band van geperforeerd leer vormt het een eerbetoon aan het stuurwiel en de dashboardinzetstukken van de ‘Stingray’ van weleer. De Breitling Top Time B21 Classic Cars Tourbillon heeft een gangreserve van 55 uur en is tot 100 meter waterbestendig. De prijs bedraagt € 45.000.

Tags : Breitling
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.