close
NewsNieuws

Chopard viert het Chinese Nieuwjaar met mythische draken

Chopard L.U.C XP Urushi Year of the Dragon

Het Jaar van de Draak begint op 10 februari 2024. Om dit heuglijke feit te vieren, heeft Chopard de L.U.C XP Urushi Year of the Dragon gelanceerd.

De draak was het eerste wezen dat in Chinese mythen en legenden verscheen. Het dier vertegenwoordigde keizerlijk gezag, rijkdom, vruchtbaarheid en voorspoed. Niet zo heel gek dus dat de draak veelvuldig voorkomt in de Chinese cultuur. De L.U.C XP Urushi Year of the Dragon van Chopard is sterk geïnspireerd door Chinese tradities en combineert goud en lak. Een samensmelting die wij in de wereld van de horlogerie zelden zien en nog minder vaak wordt beheerst.

Symboliek en kunst

In aanvulling op de sterrenbeelden, kent de Chinese Theorie van de Vijf Elementen aan elk jaar een van vijf elementen – metaal, water, hout, vuur en aarde – toe. En zodoende is 2024 het jaar van de Houten Draak. De draak is doorgaans zeer krachtig, eindeloos energiek, vol vitaliteit en begiftigd met het scherpste gevoel van eigenwaarde onder de twaalf sterrenbeelden. De Houten Draak wordt gezien als een beschermer van het milieu en een symbool van harmonie met de natuur.

De Chopard L.U.C XP Urushi Year of the Dragon heeft een ethische achttienkaraat roségouden kast van 39,5 mm. Daarin huist het L.U.C 96.17-L-kaliber met microrotor. Dit dunne uurwerk zorgt ervoor dat de kast slechts 6,80 mm dik is. Dit horloge is weer een perfect voorbeeld van hoe Chopard technische kennis en artistieke flair combineert. De wijzerplaat is werkelijk een kunstwerk en vakkundig versierd met Urushi-lak, goudpoeder en een inleg van parelmoer. Voor het twaalfde jaar op rij – het eerste Chopard Urushi-horloge verscheen in 2013 – werd de wijzerplaat met de hand in Japan vervaardigd door een wereldberoemde ambachtsman die gespecialiseerd is in de Maki-e-techniek. Er zijn maar 88 varianten van dit magische horloge gemaakt.

De door Chopard ingeschakelde Japanse meesterlakker heeft een stemmige, elegante zwarte wijzerplaat gecreëerd waarop de draak bijkans tot leven komt. He mythische wezen lijkt hoog boven de wolken te zweven en straalt een bijzondere mix van kracht en gratie uit, met opvallende statementkleuren rood en geel.

Dit jaar markeert sowieso een mijlpaal voor Chopard en de L.U.C XP Urushi-collectie. Met deze nieuwe toevoeging van de Houten Draak, heeft Chopard de volledige cirkel in de Chinese kalender afgerond.

Meer informatie vind je hier.

Meer lezen over Chopard doe je hier.

Tags : Chopard
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.