close

De vandaag geïntroduceerde Alpina Startimer Pilot komt in twee gelimiteerde series mét manufactuuruurwerken.

Mooi nieuws uit Genève! De vandaag geïntroduceerde Alpina Startimer Pilot Heritage Manufacture komt namleijk in twee nieuwe gelimiteerde series. Beide versies worden aangedreven door een manufactuuruurwerk dat het merk vorig jaar introduceerde.

De nieuwe gelimiteerde series van de Alpina Startimer Pilot Heritage onderscheiden zich door nieuwe wijzerplaten: de eerste is grijs-champagne, de tweede is marineblauw. Beide horloges hebben een geborstelde afwerking. Ze zijn gelimiteerd tot elk 188 stuks en brengen een eerbetoon aan het historische Alpina-kaliber, de “bumper”, waarvan de mechanische inspiratie kan worden bewonderd door een saffieren achterkant.

De Alpina Startimer Pilot Heritage Manufacture is een van de meest exclusieve lijnen van het Zwitserse merk en is geïnspireerd op de ‘bumper’. Oorspronkelijk was niet alleen een ontwerp, maar vooral een uurwerk. De fans noemen het de “bumper”: een zeer zeldzaam automatisch kaliber dat vertrouwt op een oscillerend gewicht. In plaats van te worden opgewonden door een conventionele rotor die 360° op zichzelf draait, legt de “bumper” slechts een derde van deze afstand af, waarna hij door een terugstelveer in de tegenovergestelde richting wordt teruggeduwd.

Een bijzondere creatie die ten tijde van de eerste automatische uurwerken een originele manier uitprobeerde om hun opwinding te optimaliseren. En een getuige van de creativiteit van de Alpina horlogemakers van die tijd.

Lees ook: De Seastrong Diver 300 Heritage is alles waar Alpina voor staat

Alpina Startimer Pilot: Gedeelde inspiraties

Vandaag biedt Alpina dus twee nieuwe limited editions aan ter ere van deze zeer gewilde en uiterst moeilijk te vinden horloge-innovatie. Ze vullen de twee bestaande Startimer Pilot Heritage Manufacture-horloges in de collectie aan, met twee heel verschillende looks.

De eerste versie heeft een vergulde geelgouden kast, een grijze champagnekleurige wijzerplaat waardoor de toegepaste Arabische cijfers en wijzers zeer goed leesbaar zijn – een handige eigenschap voor een horloge dat ooit voor piloten werd gemaakt. De kast is volledig gepolijst, behalve het bovenoppervlak dat het structuurpatroon van de wijzerplaat herhaalt.

De tweede versie heeft een intens marineblauwe wijzerplaat, ook geborsteld, in een stalen kast die dezelfde afwisseling van gepolijste en geborstelde oppervlakken herhaalt. Omdat de wijzerplaat in een diepe kleur is, zijn de wijzers zilver om de vereiste leesbaarheid te behouden.

Zoals vereist door de geschiedenis van de Startimer Pilot, worden deze twee Heritage Manufacture-creaties aangedreven door een automatisch mechanisch uurwerk van Alpina, het AL-709-kaliber, dat een gangreserve van 38 uur biedt. Volledig zichtbaar door een achterkant van saffier, herhaalt het oscillerende gewicht de iconische vorm van het “bumper”-model en volgt in zijn voetsporen, nu 330° draaiend. Elk horloge, met een afmeting van 2×40,75 mm, is gecertificeerd waterdicht tot een diepte van 100 meter en is gelimiteerd tot 188 stuks.

Voor meer informatie, zie alpinawatches.com

Tags : AL-709AL-709AN4SH6Alpina Startimer Pilot
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.