close
NewsNieuwsStories

Gerard Charles Génta x Octavio Garcia: horlogemeesters duiken op in onverwacht project (Longread)

Het kan zijn dat de naam Octavio Garcia niet alle bellen bij je doet rinkelen. En het is je vergeven als hetzelfde gevoel uitblijft bij de naam Gerard Charles. Maar samen doen ze iets dat wel degelijk je horlogebellen zal laten afgaan.

In het Italiaanse deel van Zwitserland, Lugano om precies te zijn, hebben twee horloge-insiders een nieuw project gelanceerd: de Maestro 8.0 Squelette. Het horloge werd ontworpen door de grote horloge-ontwerper Octavio Garcia.

En al mag het zijn dat je zijn naam niet direct kent, zijn werk ken je zeker wel. Garcia was namelijk creative director van Audemars Piguet tussen 2002 tot 2015. In die hoedanigheid was Garcia de leidende kracht achter de bijzondere samenwerkingen creaties van dit merk. Ook werd hij gezien als de filosofische zoon van Gerald Génta, de fameuze ontwerper achter de Patek Philippe Nautilus.

Gerard Charles

Wie de Maestro bekijkt, ziet wel direct de hand van Génta. Dat is geen toeval. Gerald Charles werd in 2000 namelijk opgericht door Gérald Charles Genta, de beroemdste horlogeontwerper van de twintigste eeuw. Nadat hij het bedrijf in 2003 had verkocht, bleef hij tot zijn dood in 2011 aan als hoofdontwerper.

Hij liet een schat aan horlogeontwerpen achter en elk horloge dat door Gerald Charles is gemaakt, is gebaseerd op een van zijn originele ontwerpen en draagt ​​zijn erfenis van ‘artistieke creativiteit, technisch meesterschap’ met zich mee. Génta ontwierp enkele van de modernste van zijn horloges voor het Maison Gerald Charles: onder hen is de Maestro met zijn asymmetrische kast een van de meest bijzondere creaties.

Lees ook: Gerald Genta-icoon Royal Oak is 50 jaar (longread)

De Maestro 8.0 Squelette combineert die onmiskenbare Maestro-kastvorm van Génta met een bijzonder knap opengewerkt uurwerk.

Garcia werkte eerder aan andere ontwerpen van Génta en was al langer bevriend met Federico Ziviani, ceo van Gerald Charles en dus vonden beide heren de samenwerking meer dan logisch.

“De sleutel tot Federico’s visie voor Gerald Charles is om het fundament te respecteren dat door Gerald Génta is gelegd en tegelijkertijd het merk naar de toekomst te projecteren”, legt Garcia uit.

“De beslissing om de Maestro 8.0 Squelette te creëren past perfect in die visie, maar het was niet gemakkelijk om dit te bereiken – niet in de laatste plaats vanwege de ongebruikelijke vorm van de behuizing. Het ontwerpproces omvatte honderden herhalingen, die ik allemaal met de hand tekende, precies zoals Génta zou hebben gedaan.”

Kaliber GCA 5482

Het succesvol combineren van de unieke kastvorm van de Maestro met een skeletuurwerk vormde een uitdaging, zowel in termen van esthetiek als de praktische aspecten van de productie – een feit dat het des te belangrijker maakte om een ​​beroep te doen op Garcia’s ervaring om het project tot een goed einde te brengen.

“Ik ken het basis Vaucher-kaliber heel goed, wat aanzienlijk heeft geholpen bij het creëren van de skeletversie. Het was belangrijk om te begrijpen waar het vanuit functioneel oogpunt opengewerkt kon worden en waar ik mijn eigen esthetische interpretatie kon toevoegen.”

“In dat opzicht heb ik veel verschillende richtingen overwogen, maar uiteindelijk koos ik voor het thema van een hemelkaart en concentreerde ik me sterk op afwerkingen met als doel het contrast tussen de verschillende delen te laten zien, zodat de gouden elementen echt opflakkeren tegen het rhodium en diep antraciet van de met NAC (N-acetylcysteïne) behandelde componenten.”

Garcia werkte nauw samen met de Zwitserse uurwerkfabrikant Vaucher om het automatische kaliber Ref GCA 5482 te ontwikkelen. Hoewel het uit 160 componenten bestaat, is het uurwerk met een hoogte van slechts 2,6 millimeter vrij dun. Ook  bevat het een prachtige, stervormige gouden microrotor die op keramische lagers loopt om zoveel mogelijk van het mechanisme te laten zien.

En ondanks zijn bescheiden afmetingen biedt de Maestro 8.0 Squelette een gangreserve van 50 uur.

Afwerking

Aan de kant van de wijzerplaat zijn de geskeletteerde bruggen gesatineerd en gerhodineerd of antraciet NAC-behandeld, terwijl alle hoeken, afschuiningen en openingen met de hand zijn gepolijst en alle wielen cirkelvormig zijn op elk oppervlak. De rehaut (de binnenring tussen de wijzerplaat en het glas) wordt vastgehouden door een reeks van negen stervormige schroeven die speciaal voor Gerald Charles zijn ontworpen en ontwikkeld.

De Maestro-kast waarin het uurwerk tikt, is al even complex en bestaat uit achttien componenten en een geschroefde kroon die, zoals bij elk Gerald Charles-horloge, ervoor zorgt dat de Maestro 8.0 Squelette waterbestendig is tot honderd meter – een kenmerk dat wordt aangevuld door de rubberen band met clous de Paris-patroon, een origineel Genta-ontwerp dat voor het eerst werd gebruikt op het Maestro-jubileumhorloge in 2019.

Voor meer informatie, zie gerardcharles.com

Ref: GC8.0-SQ-A-00

Tags : Featured articleGC8.0-SQ-A-00GéntaGerald GéntaMaestro 8.0 SqueletteOctavio GarciaRef GCA 5482TrendingVaucher
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.