close
NewsNieuwsStories

Grand Seiko SBGY027G: Masterclass in Japans design speciaal voor Europeanen (longread)

De Grand Seiko SBGY027G is niet alleen een wonderschoon horloge, het is een creatie die Japan dichter bij ons brengt. Welkom in de Karesansui-tuinen.

De meeste horlogeliefhebbers kennen de toewijding aan perfecte afwerking van Grand Seiko, Zaratsu genaamd. Deze unieke techniek om horloges perfect te polijsten heeft de harten van vele kenners veroverd in de afgelopen jaren.

Toch is er een ander concept dat minstens zoveel uitleg verdient: Nature of Time. Grand Seiko gebruikt dit als inspiratie voor de unieke creaties die ze gedurende het jaar introduceren. Van de wereldberoemde Japanse kersenbloesem tot bevroren meren in het bergachtige noorden van het land; veel horloges komen voort uit de natuur van dit land. Zo ook bij deze Grand Seiko SBGY027G.

De principes

In eerste instantie lijkt een horloge dat is geïnspireerd op Japanse Karesansui-tuinen een aparte introductie in een markt die wordt gedomineerd door duikers, vliegeniers, A-List filmsterren en avonturiers van uiteenlopend pluimage. Maar Grand Seiko laat dit werken en doet dit met een diepzinnige filosofie die zonder meer het uitdiepen waard is.

Wie in de historie van Grand Seiko duikt, komt al snel op het handvest met de designregels van het merk: Grammar of Design, in de jaren zestig van de vorige eeuw samengesteld door Seiko-designer Taro Tanaka. Deze door het merk zelf genoemde Grand Seiko Style beschreven designprincipes zijn nog altijd leidend voor elk Grand Seiko-horloge.

Lees ook: Grand Seiko viert zijn verjaardag met prachtige 44GS

Evolution 9 Style

De ‘dubbele’ index op 12 uur toont een typisch element van de designevolutie van Grand Seiko.

Maar wat minder mensen weten, is dat het merk die principes in 2020 heeft doorontwikkeld heeft met een nieuwe designfilosofie, de Evolution 9 Style. Deze filosofie behoudt de fundamenten van de Grand Seiko Style, maar past ze aan voor een nieuwe tijd door nieuwe normen te stellen op het gebied van leesbaarheid, gebruiksgemak en schoonheid.

Sinds de oprichting in 1960 is Grand Seiko voortdurend geëvolueerd, omdat nieuwe technologieën, materialen en ideeën nieuwe ontwerpmogelijkheden hebben geopend en de Evolution 9 Style is weer een stap voorwaarts op deze nooit eindigende weg. Het werd ontwikkeld om de esthetiek die vanaf het begin centraal stond bij Grand Seiko verder te verfijnen en voor de komende jaren te vernieuwen.

De eerder deze maand uitgebrachte Grand Seiko SBGW287 werd geïnspireerd door de herfst in Japan.

Deze filosofie is gestoeld op drie principes. Ten eerste evolutie in esthetiek. Het idee is om het Japanse gevoel voor schoonheid en natuur, dat aan de basis ligt van de Grand Seiko Style, verder naar voren te brengen.

Ook brengt de Evolution 9 Style een evolutie in leesbaarheid. De wijzers en indexen zijn nu nog meer onderscheidend, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden geïdentificeerd.

Principe drie gaat over evolutie in draagcomfort. Zo zit het zwaartepunt van de kast lager en is de band is breder geworden om ervoor te zorgen dat het horloge gemakkelijk en veilig om de pols zit.

Grand Seiko SBGY027G: schaduw en licht

Maar het mooist uitgewerkte element is het spel tussen licht en schaduw, waarvoor Grand Seiko een voorbeeld ziet in de Japanse architectuur. In Japan, waar het relatief vaak regent, was het gebruikelijk om grote daken te bouwen die het hele gebouw bedekten om te voorkomen dat de dragende pilaren door regen zouden worden beschadigd. Japanse huizen worden dan ook voornamelijk gedomineerd door “schaduwen”, met slechts een zeer zwak licht dat onder de dakrand doorkomt.

Wanneer dit de kamer binnenkomt, wordt het opgevangen door shōji, houten kozijnen bedekt met washi-papier, die in de Japanse architectuur worden gebruikt voor ramen, deuren en muren, waardoor prachtige lichtoppervlakken worden gecreëerd. De shōji laten het licht zachtjes in het ingetogen interieur stromen en verlichten de hele kamer, waardoor er een mooie gradatie van schaduw naar licht ontstaat.

Traditionele Japanse gebouwen zijn gebouwd met verwijderbare papieren fusuma-deuren, stormluiken en schuifbare shōji-panelen tussen pilaren. Nergens zie je massieve muren zoals in de westerse architectuur. Daarom beschouwen de Japanners het interieur en exterieur als homogeen, omdat het opmerkelijke spel van licht en schaduw net zo natuurlijk is in de tuin als in het huis.

De Japanners hebben deze donkere en heldere tinten leren waarderen in hun dagelijks leven. Vorig jaar onthulde Grand Seiko twee exclusieve modellen voor de Europese markt, geïnspireerd op deze Japanse esthetiek, de SBGW267 en SBGW269. Dit jaar breidt het merk zijn horizon nog verder uit met de Grand Seiko SBGY027G.

Karesansui-tuinen en de Grand Seiko SBGY027G

Karesansui is daar een goed voorbeeld van. In deze typisch Japanse tuinstijl worden berglandschappen en waterlopen alleen afgebeeld met stenen en zand, zonder vijvers of beekjes. De patronen getekend in het witte zand geven de illusie van water, met rechte lijnen, rondingen en spiralen. De groeven in het zand zijn meestal 10 cm diep. Hier vallen de schaduwen duidelijk op, en zelfs wanneer het witte zand slechts zwak verlicht is, komt er een golfpatroon tevoorschijn uit de heldere vlakke oppervlakken die contrasteren met de schaduwen gevormd door de diepere groeven.

De wijzerplaat van de Grand Seiko SBGY027G is geïnspireerd op Karensansui. Zacht gebogen lijnen stralen vanuit het midden van de wijzerplaat, die doen denken aan het zand van een karesansui-tuin die verandert met de kijkhoek en het licht.
De kast weerspiegelt de delicate rondingen van de wijzerplaat en benadrukt de elegantie. De wijzers, uren- en minutenmarkeringen zijn uiteraard subliem gepolijst.

De stalen kast is eveneens Zaratsu-gepolijst en heeft een bescheiden doorsnee van 38,5 millimeter. De dikte is bijna 11 millimeter. De band is van kalfsleer en het horloge is tot 30 meter waterdicht – wat meer dan genoeg is voor wie dit horloge niet gebruikt om te gaan duiken. En waarom zou je ook.

Spring Drive 9R31

Deze Grand Seiko SBGY027 is uitgerust met een handgewonden Spring Drive 9R31 kaliber. Spring Drive is een unieke technologie voor het maken van horloges die energie opwekt die vergelijkbaar is met die van traditionele mechanische horloges, maar deze combineert met een elektronische regelaar om een ​​precisieniveau te bieden dat ongeëvenaard is door mechanische horloges.

Dit uurwerk heeft een royale gangreserve van circa 72 uur. De grijze secondewijzer die soepel en stil over de wijzerplaat glijdt, roept de sereniteit en het natuurlijke verstrijken van de tijd op die je volgens Grand Seiko zelf zou kunnen voelen bij het aanschouwen van een Karesansui-tuin.

Met de nauwkeurigheid van dit uitmuntende Spring Drive-kaliber zit het uiteraard ook helemaal goed: het horloge is nauwkeurig op ± 1 seconde per dag of ± 15 seconden per maand (gemiddeld).

Het horloge is vanaf januari 2023 exclusief in Europa verkrijgbaar in de Grand Seiko Paris Vendôme Boutique en geautoriseerde retailers.

De Grand Seiko Elegance Collection SBGY027G, Karesansui Limited Edition kost € 9.200

Voor meer informatie, zie grand-seiko.com/en-nl

King Seiko: hergeboorte van een legende

Ref. SBGW267

 

Tags : Grand SeikoGrand Seiko SBGW267Grand Seiko SBGY027Trending
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.