close

Tijdens Watches & Wonders 2022 introduceert Hublot een horloge dat het unieke dna van het merk op een verrassende wijze hervertaalt: de Hublot Square Bang.

Eigenlijk is het gek dat-ie er nog niet was: een vierkante Hublot. Het vierkante horloge is namelijk een heel specifiek object dat de meeste horlogemerken niet aandurven. Maar als anderen het niet durven, weet Hublot meestal juist wel raad ermee. Wanneer je de meest resistente materialen hebt gemaakt, de gekste partnerschappen hebt opgezet en buitengewone complicaties hebt ontwikkeld, dan zou de kastvorm een eitje moeten zijn… 

Hublot Square Bang

Daarom kunnen we met trots zeggen dat we opmerkelijk vrolijk verrast zijn met de nieuwe Hublot-interpretatie van het vierkante horloge, een totaal nieuwe vorm voor de horlogemaker. Geïnspireerd door de bekende Big Bang, voegt deze Hublot Square Bang Unico een nieuwe pijler toe, ‘The Shaped Collection’ naast de Spirit of Big Bang.

Hublot-ceo Ricardo Guadalupe is evenmin verbaasd over de eigen verrassende keuze: “Dit is een verdeeldheid zaaiende, ontwrichtende en onconventionele vorm die niemand in decennia heeft weten te veroveren: het wachtte gewoon op ons! Zoals de Hublot Square Bang Unico geen equivalent.”

 

Kaliber HUB1280 

In de vierkante kast tikt het HUB1280 Unico Manufacture-uurwerk, een automatische chronograaf met 354 onderdelen. Wil je een rond uurwerk harmonieus in een vierkante kast plaatsen, dan vraagt ​​dat een heel specifieke stijl. Dit is de reden waarom de meeste horlogemakers hun uurwerk verbergen, om de illusie te wekken een gevormd uurwerk te gebruiken of omdat ze er niet in zijn geslaagd een consistente esthetische stijl te vinden.

Hublot besloot een radicaal andere richting in te slaan: de horlogemaker verbergt al meer dan tien jaar niets van zijn eigen, in-house Unico-uurwerk. De chronograaf heeft een kolomwiel dat zichtbaar is op 6 uur, terwijl het bicompax-display geen wijzerplaat heeft om zijn geheime innerlijke werking te onthullen.

De tweede uitdaging was de modulaire constructie van de behuizing, ontworpen in lijn met Hublot’s dna, met een centrale behuizing met een boven- en onderplaat. Maar deze keer is het vierkant van vorm en daarom veel moeilijker om waterbestendig te maken – wat Hublot gelukt is met een gegarandeerde waterdichtheid tot 100 meter. 

Design dna Big Bag

Het dna van de Big Bang is in verschillende details terug te vinden. De grootte van de behuizing lijkt bijvoorbeeld op die van de 42 millimeter grote Big Bang. Dan is er de sandwichconstructie van de wijzerplaat, die hem verschillende diepteniveaus en een architectonisch gevoel geeft. Net als bij de Big Bang, heeft wijzerplaat van de Square Bang Unico delen van saffier om een mooi inkijkje te geven in het Unico-uurwerk. Ook worden dezelfde wijzers gebruikt.

Vervolgens vinden we de zes (functionele) schroeven op de lunette, die op precies dezelfde plaatsen zijn geplaatst als op de Big Bang. Aan weerszijden van de Square Bang vind je de ‘oren’ van de behuizing van de Big Bang, waardoor het ontwerp in balans blijft en de behuizing wordt beschermd. Ten slotte gebruikt de Square Bang dezelfde materialen als zijn voorganger, waaronder titanium, keramiek (€ 23.100) en King Gold (€ 39.900), om nog maar te zwijgen van de beroemde ‘All Black’-afwerking (€ 24.100).

Er zijn vijf 42 millimeter-modellen beschikbaar. De eerste drie zijn van massief titanium, zwart keramiek of King Gold. De laatste twee combineren titanium of King Gold met een zwarte keramische ring. Elk model wordt geleverd met een zwarte rubberen band en een vouwsluiting in hetzelfde materiaal als de kast.

Voor meer informatie, zie hublot.com

Hublot Big Bang Integral maakt naam opnieuw waar

Tags : HublotHublot Square Bang
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.