close
News

Ingenieuze Patek Philippe World Time biedt de reiziger comfort en gemak

Patek Philippe wist tijdens Watches and Wonders 2024 velen te verbazen met een nieuwe generatie van het World Time-horloge. Het horloge is een wereldprimeur omdat het een datumweergave toevoegt die is gesynchroniseerd met de lokale tijd.

In juni 2023 konden we voor het eerst kennismaken met de Patek Philippe World Time (ref 5330G) tijdens Pateks grand exhibition Watch Art in Tokyo. Nu maakt ref 5330 zijn entree in de reguliere collectie. Terecht, want het horloge is zo ingenieus in het ontwerp en eenvoudig in het gebruik dat de World Time het verdient om heel veel tijdzones te mogen doorkruisen. Dat zit hem in de gepatenteerde wereldprimeur: de datumweergave is gesynchroniseerd met de lokale tijd. Hiermee maakt Patek Philippe het de reiziger makkelijk, want in tegenstelling tot andere horloges zijn tijd en datum van de World Time nu tegelijkertijd aan te passen.

Innovatief sinds de jaren dertig

De beroemde Patek Philippe World Time heeft zijn oorsprong in de jaren dertig, het tijdperk van de eerste trans-Atlantische vluchten. De uitvinding van de Geneefse meesterhorlogemaker Louis Cottier is sindsdien voortdurend technisch geoptimaliseerd. Sinds begin jaren vijftig maakt de World Time-functie het mogelijk om de tijd in de 24 tijdzones gelijktijdig af te lezen, door middel van twee mobiele schijven (een stadsschijf en een 24-uursschijf) en tegelijkertijd te profiteren van een lokale tijdweergave (in een tijdzone geselecteerd op de 12-uurpositie) met centrale uren- en minutenwijzers. Dit ingenieuze systeem, vaak in combinatie met een gedecoreerde wijzerplaat, met kleurrijke wereldkaarten in Grand Feu cloisonné-email, heeft deze complicatie tot een van de meest herkenbare en meest gewilde Patek Philippe-modellen gemaakt.

Ingewikkelde complicatie – eenvoudig in gebruik

Patek Philippe markeert nu een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het World Time-horloge door voor het eerst een datumweergave toe te voegen. Hoewel deze functie normaal gesproken vrij eenvoudig was, stelde Patek Philippe zichzelf voor een technische uitdaging. Andere wereldtijdhorloges die zijn uitgerust met een datumaanduiding verplichten de reiziger immers altijd om bij het wisselen van tijdzone de tijdzone en de datum onafhankelijk aan te passen. Patek Philippe wilde de gebruikerservaring echter zo praktisch en comfortabel mogelijk maken en gaf zijn ingenieurs de opdracht om de datumweergave mechanisch te koppelen aan de lokale tijd (de tijdzone geselecteerd op 12 uur en aangegeven door de middelste wijzers) zonder dat correctie nodig is. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, was het nodig dat de datum automatisch werd aangepast in de twee situaties die een verandering met zich meebrengen: na middernacht, wanneer de datum verschuift naar die van de volgende dag; en bij het oversteken van de internationale datumgrens (in het midden van de Stille Oceaan) van west naar oost, waar de datum een dag teruggaat. Het datummechanisme moet dus tijdens een datumverandering in beide richtingen kunnen functioneren, zowel achteruit als vooruit, en dit op een betrouwbare manier, zonder risico op schade aan het uurwerk.

Om deze nuttige, exclusieve en gebruiksvriendelijke functie te bieden, heeft de Zwitserse manufactuur een nieuw uurwerk ontwikkeld, kaliber 240 HU C, gebaseerd op het ultradunne, zelfopwindende kaliber 240 HU, waarmee de Patek Philippe World Time-horloges zonder extra functies zijn uitgerust sinds het jaar 2000. Het nieuwe kaliber 240 HU C is ondanks het extra mechanisme, slechts 4,58 millimeter hoog waardoor het in een slanke, elegante kast kan worden ondergebracht.

Het onderscheidend kenmerk van dit innovatieve uurwerk is natuurlijk de datumweergavemodule, die alleen al uit zeventig onderdelen bestaat. Een gepatenteerd centraal differentieelsysteem bestaande uit twee concentrische stervormige tandwielen beheert de lokale tijddatum. Dit systeem is complex en toch zeer eenvoudig te bedienen waarmee het perfect Patek Philippe’s creatieve filosofie illustreert om de gebruiker op de eerste plaats te zetten.

Een horloge met charisma

Zoals bij alle Patek Philippe World Time-horloges valt de nieuwe referentie 5330G-001 op door zijn verfijnde en zeer onderscheidende uiterlijk. De 24-uursschijf is onderverdeeld in dag- en nachtzones, respectievelijk geïdentificeerd door een kleine vergulde zon op een zilverachtige achtergrond die de middag symboliseert en een vergulde maansikkel op een blauwgrijze ondergrond die middernacht symboliseert. Op de stadsschijf markeert een rode stip tussen Auckland en Midway de internationale datumgrens. De volledig gepolijste witgouden kast, met een diameter van 40 millimeter, valt op door zijn gebogen, dubbellaagse, gecanneleerde bandaanzet.

Het opaline wijzerplaatcentrum in een elegante blauwgrijze tint is versierd met een carbon motief, wat een dynamisch, modern tintje toevoegt. Dat doet ook de band van kalfsleer met een denimmotief in reliëf, in blauwgrijs met witte handgemaakte stiksels, dat de kleur van de wijzerplaat weerspiegelt. De achterkant van saffierglas biedt een goed zicht op de architectuur van het nieuwe kaliber 240 HU C en de nauwgezette afwerking die aan de onderdelen is aangebracht.

Tags : Patek Philippe
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.