close
Models

Jaeger-LeCoultre Master Memovox: geïnspireerde grootsheid

The latest variant of the Memovox is a steel version with a historically inspired dial

Wat heb je liever: wakker worden met de voorgeprogrammeerde tonen van je smartphone of met het zoemende geluid van je eigen horloge? Jaeger-LeCoultre maakt het sinds 1950 mogelijk met de Memovox. De nieuwste variant van dit alarmhorloge is een stalen uitvoering met een historisch geïnspireerde wijzerplaat. Helaas is het beperkt en exclusief voor de ‘JLC’-boetieks. Dat het horloge geen snooze-functie heeft, zien we zonder moeite over het hoofd.

Wat zijn de praktische functies van een modern polshorloge? Tourbillons zijn nauwkeurig, maar elke chronometer die zijn zout waard is, houdt de tijd net zo nauwkeurig voor een fractie van de prijs. De chronograaf is de meest populaire complicatie bij mannen, maar veel chrono’s worden slechts af en toe gebruikt als een praktisch instrument, om het koken van pasta of een ei te timen. kijk rond zonder het te merken. Astronomische complicaties hebben vooral een esthetische waarde en vormen een boeiend gespreksonderwerp als het gaat om zoiets als een maanstand die slechts één dag per 11.000 jaar afwijkt. Vaker wel dan niet, zijn wereldtijdhorloges zo ingewikkeld en druk dat het onmogelijk is om ze intuïtief te lezen en/of te bedienen zonder handleiding. GMT-horloges daarentegen zijn handige reisgenoten die in één oogopslag twee tijdzones weergeven, en hetzelfde geldt voor horloges met een alarmfunctie die op verzoek een waarschuwingsgeluid produceren om u eraan te herinneren dat uw parkeertijd om is, het tijd is om de vergadering of u moet opstaan ​​om uw dag te beginnen.

Zie ook: Waarom de Reverso zo’n meesterwerk is

Jaeger-LeCoultre

Er is een overvloed aan GMT-horloges, maar alarmhorloges zijn veel zeldzamer in het huidige horlogelandschap; noem ze een uitstervend ras. Oris, Glycine, Girard-Perregaux en IWC hadden bijvoorbeeld vroeger een alarmhorloge in hun collectie, Zenith heeft de Pilot Doublematic, Glasshütte Original maakt het Senator Diary, Vulcain – de uitvinders van het alarmhorloge in 1947 – maakt de Cricket , dan is er natuurlijk de Memovox en daarna valt het letterlijk en figuurlijk stil. Dit toont in ieder geval aan dat de verschuiving van praktische naar emotionele waarde als het gaat om het mechanische horloge compleet kan worden genoemd. Jaeger-LeCoultre zeggen is hetzelfde als Reverso zeggen, maar de door de wol geverfde horlogeliefhebber zegt ook Memovox. Het wekkerhorloge maakt sinds 1950 deel uit van de vaste collectie, eerst als handopwinder en sinds 1965 ook met een automatisch uurwerk met trilalarm.

Staal met blauw

jaeger-lecoultre-master-memovox-boutique-edition-8Het bedrijf viert het 60-jarig jubileum van de automatische Memovox met een stalen versie met een blauwe wijzerplaat. Twee kronen, een draaiende schijf in het midden van de wijzerplaat met daarin een driehoek die aangeeft hoe laat het alarm afgaat; de buitenkant van de Memovox is onmiskenbaar. Door de jaren heen zijn er verschillende opvallende varianten op het buzzing thema geweest, zoals de Memovox Parking uit 2012, de Memovox Deep Sea – het allereerste duikershorloge met alarmfunctie – uit 1959 en de Memovox Snowdrop uit de jaren 70. Dit laatste model diende als inspiratie voor het ontwerp en de kleur van de blauwe wijzerplaat. Het geval van het Sneeuwklokje Dient als inspiratiebron: Memovox Sneeuwklokje uit de jaren 70 is bol en zeer jaren zeventig – bijna een karikatuur – maar de diepblauwe kleur ziet er nog net zo fris uit als 40 jaar geleden.

 

Mechanische ring

In de 40 mm stalen kast van de blauwe Boutique-editie tikt Calibre 965 en dit automatische uurwerk is een directe afstammeling van Calibre 815 dat voor het eerst werd gebruikt in 1956. Het uurwerk heeft een frequentie van 28.800 vph, heeft een gangreserve van 48 uur en bestaat uit 268 componenten. De twee kronen bedienen respectievelijk de uren, minuten en datum en de alarmfunctie. Wat opvalt aan dit nieuwe horloge in vergelijking met een ouder model, is dat de nieuwkomer bijna klinkt als een minutenrepetitie. Het zoemende geluid heeft plaatsgemaakt voor een mechanische ring; heerlijk om mee wakker te worden, stellen we ons voor. De Master Memovox Boutique Edition draagt het symbool ‘1000 Hours Control’, wat aangeeft dat het horloge 1.000 uur is getest. Voor de prijs van deze gelimiteerde editie van 500 Memovox horloges raden we je aan om de dichtstbijzijnde ‘JLC’ boetiek te bezoeken.

Voor meer informatie, zie jaeger-lecoultre.com

Tags : Jaeger-LeCoultre
Lex Stolk

The author Lex Stolk

Lex Stolk studied Journalism in Utrecht and it was during his time as a student he developed a passion for mechanical watches. He has spent his entire career in the publishing industry working for a wide range of publications before entering the watch world professionally seven years ago. His work for several watch publications made it possible for him to combine his love for both watches and magazines.