close

De iconische King Seiko-lijn krijgt een nieuw, bijzonder familielid: een uitvoering met een wijzerplaat in de vorm van een gestileerde chrysant, de bloem die ook het keizerlijke zegel van Japan siert.

Wie om de platte (ver)maakindustrie en de grootstedelijke banaliteiten heen kijkt, zal zien dat Japan uitzonderlijk veel moois heeft te bieden. Iets dat Vincent van Gogh eind negentiende eeuw al ontdekte. Hij werd tijdens zijn Parijse schilderperiode betoverd door de traditionele, magische houtsnedekunst uit het land van de rijzende zon; het kleurgebruik en de aandacht voor de natuur beïnvloedden zijn werk voor de rest van zijn veel te korte leven.

Wellicht het meest bekende Japanse natuurfenomeen is de sakura, de kersenbloesem. Of ruimer vertaald: de magische periode waarin de kersenbomen bloeien. Toch is het een heel andere bloem die het nationale symbool vormt: de chrysant. Deze ‘kiku’ wordt al duizenden jaren gekweekt en staat voor een lang en gelukkig leven. Het leverde de chrysant een goddelijke status op; niet voor niks siert een strakke, schematische afbeelding van de bloem, recht van boven gezien, het keizerlijke zegel.


 

KLASSIEK-MODERN

Zoals dat soms gaat met heilige symbolen, zie je ze in andere gedaante wel eens terug in modern design. Zo siert een gestileerde chrysantvorm de wijzerplaat van de nieuwste uitvoering van de King Seiko. Deze ref. SJE095 is de zeventiende versie van de vorig jaar uitgebrachte herinterpretatie van de King Seiko KSK uit 1965, en gelijk de meest bijzondere. Al is het maar omdat de oplage is gelimiteerd tot slechts 600 stuks.

Het fijne patroon van kruisende lijnen waarmee de chrysant wordt afgebeeld, is geïnspireerd door de edo kiriko-kunst: traditioneel geslepen glas dat wordt beschouwd als een van de meest populaire ambachten uit Japan. Het gefacetteerde profiel van de wijzerplaat sluit fraai aan bij de dito indexen en wijzers. En natuurlijk bij het – en profil gezien – krachtige, hoekige ontwerp van de kast. Dat laatste is iets waarmee de King Seiko zich onderscheidt van de meeste andere dress watches met een jaren 60-uiterlijk. Klassiek-modern design in optima forma, met veel aandacht voor detail en een fraaie afwerking. Ja, dat kun je wel aan de Japanners overlaten.

TUSSEN KUNST, TRADITIE EN PERFECTIE

Naast de typerende, stalen King Seiko-band met kleine schakels en vele afgeschuinde oppervlakken, wordt SJE095 geleverd met een aanvullende kalfslederen band in een bijpassende, natuurlijke tint.

Technisch is het uiteraard ook allemaal dik in orde. Voor de aandrijving zorgt het ultradunne, uiterst nauwkeurige 6L35-kaliber. Ondanks het datumvenster en de zelfopwindende mechaniek is het horloge hiermee dunner dan de KSK van weleer. Klein smetje is de gangreserve van een niet overdreven riante 45 uur en wellicht het feit dat het uurwerk niet door het achterdeksel is te zien.

Dat neemt niet weg dat de SJE095 de voorlopige kroon is op de King Seiko-lijn, een keizerlijk horloge dat kunst, traditie en perfectie hoog in het vaandel heeft en daarmee een nóg duidelijkere brug slaat tussen de reguliere Seiko-modellen en die van Grand Seiko. De ‘chrysanthemum’ is vanaf oktober verkrijgbaar in de Seiko-boetieks. Prijs: € 3.500.

Tags : King SeikoSeiko
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.