close
NewsNieuws

Gezien de Tijd geeft het antwoord op alle vragen over tijd(meting)

We kijken regelmatig op ons horloge om te zien hoe laat het is, maar wat gaat er eigenlijk schuil achter het begrip ‘tijd’? Wie bepaalt wanneer het 12 uur is en welke afspraken liggen hieraan ten grondslag? Het antwoord op deze vragen vinden we in het nieuwe boek ‘Gezien de Tijd – Groei in Kennis en Kunde’ door Adri de Keijzer.

De tijd zoals we die vandaag de dag kennen is niet van de ene op de andere dag ontstaan. In het boek Gezien de Tijd neemt Adri de Keijzer ons mee op een reis door de tijd. Vanaf hoe de aarde zijn jaarlijkse baan om de zon maakt en hoe Copernicus, Kepler en Newton de raadsels van het zonnestelsel ontrafelden en in wiskundige termen beschreven.

Tijd in al haar aspecten

Het boek ‘Gezien de Tijd’ schetst in twaalf hoofdstukkende de ontwikkeling van instrumenten voor tijdmeting, van zonnewijzers, via mechanische uurwerken tot steeds nauwkeuriger atoomklokken. Vanaf het eerste hoofdstuk over het universum en de plaats van ons zonnestelsel tot aan de huidige tijdschalen, zoals UTC en MET, en het laatste hoofdstuk over metrologie, is het boek een geweldige informatiebron voor iedereen die belangstelling heeft voor het thema Tijd in al haar aspecten. Met een keur aan foto’s en illustraties is het boek een leerzaam en prachtig naslagwerk.

Schrijver Adri de Keijzer (1939) is al zijn hele leven geboeid door techniek en tijdmeting. Hij groeide op tussen de radio- en televisietoestellen in de winkel van zijn ouders, waar de werkplaats met allerhande gereedschap en meetinstrumenten zijn belangstelling had. Na een opleiding aan de HTS bekleedde hij verschillende technische functies. Naast zijn werk heeft hij zich altijd bezig gehouden met elektronica en het nauwkeurig meten van de tijd. De lezingen die hij hierover gaf, vormen nu de pijlers onder het boek ‘Gezien de Tijd’

‘Gezien de Tijd’ is een nieuwe uitgave van het boek door de Stichting Haegsche Tijd in samenwerking met VSL National Metrology Institute. Zij hebben het initiatief genomen om het boek van Adri de Keijzer uit te geven voor een breder publiek. Het boek is in beperkte oplage verkrijgbaar door een mail met NAW-gegevens en het gewenste aantal exemplaren te sturen naar info@haegschetijd.nl. De verkoopprijs bedraagt € 27,50.

Tags : Stichting Haegsche Tijd
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.