close
NewsNieuws

Longines’ Pilot Majetek gaat terug tot de essentie van de pilot’s watch

The Longines Pilot Majetek

Met de Pilot Majetek brengt Longines een up-to-date versie van een horloge dat in 1935 werd ontworpen voor piloten. Het nieuwe model combineert de historische uitstraling met de esthetiek en techniek van de 21ste eeuw. Longines doet de oorspronkelijke Pilot Majetek herleven.

Met een historie van ruim 190 jaar kan Longines gebruikmaken van een indrukwekkende heritage. De iconische pilotenhorloges en instrumenten voor ontdekkingsreizigers zijn hiervan het aansprekende bewijs. Het merk met de gevleugelde zandloper kan de liefhebber daarom mechanische horloges aanbieden waarvan het DNA afkomstig is uit de historische modellen van het merk. Longines combineert dat met de technische knowhow van vandaag die de noodzakelijke precisie en betrouwbaarheid garandeert. Het perfecte voorbeeld hiervan is de Longines Pilot Majetek.

Longines Pilot Majetek

De Pilot Majetek is een pilotenhorloge dat op 1 april 1935 werd geregistreerd bij het International Industrial Property Office in het Zwitserse Bern. Het horloge met de kussenvormige kast en gekartelde bezel kreeg de naam Pilot Majetek vanwege de Tsjechische luchtmacht, die het horloge in de jaren dertig bestelde bij Longines. Majetek betekent ‘eigendom’ of ‘materieel’ in het Tsjechisch en verwijst naar het feit dat het horloge speciaal was ontworpen als eigendom van de Tsjechische luchtmacht. Het was een belangrijk instrument voor piloten tijdens hun missies, omdat het nauwkeurige tijdmeting en navigatie bood in de lucht. Het horloge werd ook zeer gewaardeerd om zijn robuuste constructie en betrouwbaarheid, niet alleen door piloten, maar ook door een breder publiek dat op zoek was naar een horloge dat betrouwbaar, robuust, precies en eenvoudig af te lezen was.

Negen decennia later

Bijna negentig jaar later zijn de technische en ergonomische eigenschappen van de Pilot Majetek volledig aangepast. De afmeting (43 millimeter), de licht gebogen kussenvormige kast en de iets rondere bandaanzetten volgen de huidige trends.

De link naar het verleden zien we aan de zijkant van de stalen kast op 9 uur. Hier is een herdenkingsplaatje te zien met het opschrift ‘1935’. Dit staat natuurlijk voor het geboortejaar van de oorspronkelijke Pilot Majetek.

Het lanceren van een remake van dit historische model was een technische uitdaging die verder gaat dan alleen het aanpassen van afmetingen en vormen. De grootste uitdaging zat hem in de kast met de roterende bezel en de daaraan verbonden driehoekige starting time indicator. Het lichtgevende driehoekje bevindt zich namelijk tussen de wijzerplaat en het saffierglas, in tegenstelling tot het model uit 1935 toen de indicator met glas en al ronddraaide. Voor de waterdichtheid van een horloge was dat natuurlijk geen sterk punt, dus ook hier heeft Longines een eigentijdse oplossing voor bedacht. De waterdichtheid van de Pilot Majetek is nu honderd meter.

Oorspronkelijk karakter

Zoals dat geldt voor meer pilotenhorloges, heeft de Pilot Majetek een matzwarte wijzerplaat voor een optimale afleesbaarheid. De witte Arabische cijfers met superluminova geven de uren aan terwijl de minuten op een railway track worden aangeduid. De oversized kleine seconde op 6 uur is evenals de bezel een reminder aan het oorspronkelijke functionele karakter van het pilotenhorloge.

Het geheel wordt aangedreven door het Longines-kaliber L893.6, dat is uitgevoerd met een anti-magnetische silicium balansveer. Het uurwerk heeft een gangreserve van 72 uur en de nauwkeurigheid wordt gegarandeerd door een officiële COSC-certificering. De Pilot Majetek wordt geleverd met een leren band in bruin of groen en twee stiksels bij de bandaanzetten, maar een Nato-band van polystervezels van gerecyclede materialen behoort eveneens tot de mogelijkheden.

 
The Longines Pilot Majetek
 

Tags : Longines
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.