close
Background

De nieuwe Monsieur de Chanel is een ware gentleman

Monsieur de Chanel is het nieuwste herenhorloge van het iconische Franse huis Chanel. De verfijnde nieuwe toevoeging is subtiel, ingetogen en verfijnd; het druipt gewoon savoir faire. Maar voordat ‘monsieur’ zijn uitrusting ontving, duurde het vijf lange jaren om aan zijn skelet en kloppend hart te werken. De Calibre 1 met springuren en retrograde minuten is een ‘primeur’ met een uitzonderlijk exterieur en interieur.

Een eigen beweging was de laatste, ontbrekende pijler voor het huis. Toen ik Romain Gauthier ontmoette vond ik de ideale partner om vorm te geven aan ons idee, onze visie.

Nicolas Beau is het hoofd van de horlogedivisie van Chanel. De sportman en marketeer werkte eerder voor skimerk Salomon in Londen toen zijn huisgenoot hem in contact bracht met Cartier. De kamergenoot werkte voor Cartier en hij nam Beau mee naar een weekendevenement. Beau stuurde na dat weekend meteen zijn cv naar Cartier en werd aangenomen.

Via Cartier en Baume & Mercier eindigde Beau uiteindelijkmonsieur-de-chanel-02 bij Chanel. Beau: “Wat mij het meest interesseert aan horloges zijn de ambachtelijke aspecten, het nauwgezette werk van ambachtslieden. Monsieur de Chanel is een horloge dat is ontstaan vanaf het uurwerk, gebaseerd op de ambachtelijke schoonheid van de verschillende uurwerkcomponenten. Calibre 1 is een manier om onszelf uit te drukken als een horloge-maison. We zijn helemaal opnieuw begonnen en begonnen met het ontwerpen van een beweging op basis van gevoel voor esthetiek. Alle 170 componenten zijn ontworpen bij Chanel. De ronde bruggen, de symbolische komeet, de verschillende tinten zwart; alles is zorgvuldig ontworpen en heeft een connectie met de waarden van het huis van Chanel. Neem bijvoorbeeld de glanzend zwart gepolijste rand van de ronde bruggen. Ze doen denken aan de glanzende revers van een smokingjasje. De glans zorgt voor een duidelijker silhouet en een scherper contrast.”

Monsieur de Chanel

Dus: in de Calibre 1 volgt functie vorm. En dat was bepaald geen gemakkelijke reeks. Beau: “Vijf jaar geleden zijn we met dit project begonnen. We werkten al samen met Renaud & Papi, maar we waren op een punt in onze geschiedenis beland waarop we voelden dat we meer controle wilden uitoefenen over de realisatie van onze bewegingen. Een eigen beweging was de laatste, ontbrekende pijler voor het huis. Toen ik Romain Gauthier ontmoette vond ik de ideale partner om vorm te geven aan ons idee, onze visie.

Romain Gauthier is van oorsprong micromonteur en zijn expertise op het gebied van horlogecomponenten is bekend bij de toonaangevende Zwitserse haute horlogerieproducenten, die dankbaar gebruik maken van zijn kennis.

Chanel kocht een aandeel in het merk Romain Gauthier – het merk behoudt volledige vrijheid – en de uurwerkcomponenten die we bij Chanel ontwerpen, worden daar geproduceerd en vervolgens tot uurwerk en uiteindelijk een horloge gemaakt in het Chanel-horlogeatelier in het Zwitserse stadje Châtelain. Deze manier van werken garandeert kwaliteit, kennis en continuïteit.”

Het Calibre 1 uurwerk

monsieur-de-chanel-03
The Calibre 1

Calibre 1 ziet er totaal origineel uit en heeft hypnotiserende eigenschappen, maar desondanks is Monsieur de Chanel toch bedoeld om met de wijzerplaat naar boven te worden gedragen. De springuren in een achthoekig venster gemodelleerd naar de Place Vendôme en de retrograde minuten met de kleine seconden ertussen zijn zorgvuldig gepositioneerd.

Beau: “We zetten de uren op 6 uur omdat de meeste mensen een globaal idee hebben hoe laat het is. De uren zijn niet zo belangrijk als de minuten, die we om 12 uur veel prominenter weergeven. De minuten geven de exacte tijd aan. We hebben de retrograde markering in een boog van 240° geplaatst, dus het is gemakkelijker af te lezen vanwege de grotere afstand tussen de minuten.”

Calibre 1 is een volledig geïntegreerd uurwerk, wat betekent dat het niet kan dienen als platform voor toekomstige complicaties. Maar Chanel is niet van plan te stoppen bij een enkele fabricagebeweging. Beau: “Kalibers 2 en 3 zijn al in ontwikkeling. Calibre 2 wordt in een bestaand horloge geplaatst en Calibre 3 wordt iets geheel nieuws.”

De persoonlijke gegevens van Monsieur de Chanel

 • Genummerde uitgave; 300 genummerde uurwerken zullen in 2016 worden gebouwd voor 150 horloges in een 18 karaats beige of witgouden 40 mm kast met een hoogte van 10,4 mm
 • Ivoorkleurige wijzerplaat met retrograde minutenaanduiding, venster met springuren en kleine secondewijzer
 • Waterbestendig tot 30m
 • Goud gewicht: 48.8g
 • Kaliber I: het eerste handmatig opgewonden uurwerk gemaakt door Chanel
 • Twee geïntegreerde complicaties: instant springuren en 240 graden retrograde minutenmarkering
 • 170 componenten
 • 30 juwelen
 • Frequentie: 28.800 vph (4Hz)
 • Twee veercilinders in serie gemonteerd met een koppeling van 700 g.mm
 • Schokabsorptiesysteem om de balans te beschermen
 • Bewegingsdiameter: 32 mm of 143⁄4 lignes
 • Bewegingshoogte: 5,5 mm

Tags : ChanelFeatured articleMonsieur de Chanel
Lex Stolk

The author Lex Stolk

Lex Stolk studied Journalism in Utrecht and it was during his time as a student he developed a passion for mechanical watches. He has spent his entire career in the publishing industry working for a wide range of publications before entering the watch world professionally seven years ago. His work for several watch publications made it possible for him to combine his love for both watches and magazines.