close
Nomos Ahoi Atlantic Ref. 557

Met deze nieuwste creatie maakt het merk uit Glashütte zich zeker populair bij 0024. De Nomos Ahoi Atlantic is een perfect ontworpen, maar lekker fris en nog vrij betaalbaar horloge.

Alhoewel, laten we met dat laatste punt beginnen: de prijzen. Echt goedkoop zijn ze niet namelijk. En er is nog iets opmerkelijks aan de hand met de prijzen. Deze nieuwe Ahoi komt in drie varianten: 40 millimeter met datum, 40 millimeter zonder datum en 36 millimeter. Normaal gezien zou laatstgenoemde het goedkoopst zijn, maar dat is hier niet het geval.

De 40 millimeter zonder datum is het goedkoopst, namelijk € 3140. Nog steeds niet heel goedkoop, maar ook zeker niet exorbitant duur. maar daarover later meer. De 36 millimeter-variant kost € 3240. Deze hogere prijs komt door het Neomatik-uurwerk, dat de door Nomos zelf geproduceerde balansveer heeft. Zinnig? Dat mag jij zelf bepalen. De  versie met datum kost ook € 3620. De dikte van de 40-millimeter-versies is 10,6 millimeter.

Nomos Ahoi Atlantic

Overigens herbergen die prijzen daarmee wel een leuke verrassing: het horloge dat wij als het meest aantrekkelijk zouden bestempelen, is zowaar eens de betaalbaarste van het stel.

Goedkoop is het horloge natuurlijk nog steeds niet, maar daarvoor krijg je wel een prachtig afwerkt horloge. Zo heeft de matblauwe wijzerplaat op de uurmarkeringen vierkante stippen met geel superluminova die -heel cool!- met een dun felgroen lijntje zijn omtrokken.

Officieel zegt Nomos dat dit vanwege de zichtbaarheid is, maar volgens ons is het gewoon omdat het er tof uitziet. En terecht ook, trouwens. De rode kleine seconde op 6 uur geeft het horloge nog iets meer contrasterende kleuren, wat de algehele uitstraling van het horloge net wat speelser maakt.

De datumschijf bij het duurdere model is overigens uitgevoerd in precies dezelfde kleur als de wijzerplaat – altijd een teken van goed gevoel voor detail bij de afwerking. Daarnaast is het glas licht gebold, wat een heel mooi effect creëert en wat een net wat meer luxe uitstraling geeft dan het platte glas dat in de meeste van de goedkopere Nomos-modellen zit.

DUW 5001

Wat de prijs voor een groot deel verklaart, is wat binnenin tikt. Zoals alle horloges uit deze jonge manufactuur uit Glashütte is ook de Nomos Ahoi Atlantic namelijk uitgerust met een manufactuuruurwerk. In het geval van de veertig millimeter-versie zonder datum is dit het automatische kaliber DUW 5001. De gangreserve van dit uurwerk is 43 uur en zoals gewoonlijk is ook de afwerking uitstekend. Typische Glashütte-elementen als de ribbels, Sonnenschliff en streepslijping zijn allemaal te zien dankzij het glazen achterdeksel. De kast is 2oo meter waterdicht.

In een exclusieve sessie met 0024 vertelde Nomos dat dit horloge bedoeld is om een flink actieve levensstijl te doorstaan. Van sporten tot duiken tot werken – de Ahoi is het sportieve horloge van het merk, dat vooral bekend staat om zijn ingetogen, Bauhaus-achtige designs.

Zo, een heel artikel over een Duits merk dat iets ‘Atlantic’ noemt zonder referenties naar de Atlantik Wall. Heel volwassen, nietwaar?!

Voor meer informatie, zie nomos-glashuette.com

Ref. 557

Nomos Glashütte Club Campus: een topstudent

Tags : DUW 5001Nomos AhoiNomos Ahoi AtlanticNomos GlashütteNomos ref 557Ref. 557
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.