close
News

Pure schoonheid: Czapek Quai des Bergues Sapphire

De Czapek Quai des Bergues Sapphire is een horloge dat elk liefhebbershart sneller laat kloppen. Deze twee nieuwe stukken in blauw en in groen laten zien waarom dit merk zo snel zo razend populair is geworden.

Tijdens de Geneva Watch Days heeft het in relatief korte tijd razend populaire merk Czapek & Cie heeft de release aangekondigd van twee nieuwe modellen in de Quai des Bergues guilloché “Ricochet”-lijn. Prachtige horloges die de klassieke waardes van Geneefse horlogerie ten volle nakomen met onder andere ge-wel-di-ge emaille wijzerplaten mét knappe guilloché. En een prachtig nieuw uurwerk, maar daarover later meer.

Over Czapek

De nieuwe varianten zullen kenners op het eerste gezicht bekend voorkomen. Het unieke Ricochet-patroon in flinqué-glazuur op de wijzerplaat is terug, maar deze keer in twee oogverblindende kleuren, geproduceerd voor Czapek door Donzé Cadrans (een van de redenen waarom Czapek zo populair is: de openheid over toeleveranciers en de kwaliteit daarvan).

De Czapek Quai des Bergues uit 2015.

Hoewel het merk in 2015 tot leven kwam, heeft het veel diepere wortels. François Czapek was een in Tsjechië geboren Poolse horlogemaker die in 1832 naar Genève vluchtte na gevechten in de Poolse opstand. Hij begon meteen zijn eigen atelier en ging in 1839 een samenwerking aan met de eveneens Poolse Antoine Norbert de Patek (inderdaad, die Patek), waardoor hij kennismaakte met de wereld van de horlogemakerij.

In 1845, aan het einde van hun partnerschap, richtte hij Czapek & Cie op en boekte veel succes. Hij werd de officiële horlogemaker van Napoleon III en opende wat waarschijnlijk de eerste horlogemakerij was op de Place Vendome in Parijs. Hij schreef een boek over uurwerken, maar stierf voordat hij een tweede boek publiceerde.

Czapek & Cie is in 2015 nieuw leven ingeblazen dankzij een equity crowdfunding. De Quai des Bergues 33bis, toonaangevend model van de eerste, uitzonderlijke collectie geïnspireerd op een Czapek & Cie-zakhorloge uit de jaren 1850 won de publieksprijs tijdens de Grand Prix de l’Horlogerie in 2016.

Sindsdien groeide het merk als kool en zijn de horloges steevast uitverkocht. Onlangs verootte het merk zijn productiecapaciteit, waardoor het in de nabije toekomst zo’n 5.000 horloges per jaar kan maken.

Lees ook: de Czapek Passage de Drake overtreft zichzelf

Czapek Quai des Bergues Sapphire

Terug naar de nieuwe horloges De Czapek Quai des Bergues Sapphire Blue L (openingsfoto) heeft een ietwat dromerige, mariene tint. De andere versie heeft een diepe smaragdgroene tint, die nog het meeste lijkt op British racing green race groen met een serieuze intensiteit.

Er is echter meer aan de nieuwe Quai des Bergues dan kleuren. Het kaliber dat het horloge aandrijft, het handmatig opgewonden zevendaagse gangreserve kaliber SXH1, heeft een zorgvuldige make-over gekregen. “De geest van het horloge is niet geraakt”, zegt Czapek ceo Xavier de Roquemaurel in het persbericht, “maar we hebben het uurwerk nog een keer bekeken en geïdentificeerd wat je evolutionaire buigpunten zou kunnen noemen.”

Kaliber SXH1

Het idee om het uurwerk esthetisch te verbouwen is volgens Czapek ontstaan ​​bij de fans van het bedrijf, zoals vaak het geval is bij dit merk, dat tot leven kwam dankzij een crowd funding campagne.

Het originele SXH1-kaliber van de Quai des Bergues was ontworpen in de geest van de traditionele Geneefse ambachtslieden die bekend staan ​​als les cabinotiers. “Toen we de Antarctique met zijn kanten bruggen en complexe architectuur uitbrachten, waren mensen verbaasd”, zegt De Roquemaurel. “Dus realiseerden we ons dat we al onze uurwerken langs die lijnen moesten harmoniseren.”

De meest zichtbare verandering aan het kaliber SXH1 is de uitgebreide opengewerkte, dat duidelijk een volwaardige driekwartplaat afbakent en de tandwieltrein blootlegt. Het uurwerk heeft een gangreserve van 168 uur (7 dagen) en bestaat uit 160 onderdelen. De waterdichtheid is 50 meter – wat net genoeg zou moeten zijn om ermee in het Meer van Genève te zwemmen.

De Czapek Quai des Bergues Sapphire heeft een stalen kast die 42,5 millimeter in doorsnee meet.

De prijs van de Czapek Quai des Bergues Sapphire is 18.000 Zwitserse frank (zonder belastingen).

In Nederland is Czapek exclusief verkrijgbaar bij Reijersen Juweliers

 

 

 

Grönefeld 1941 Grönograaf: Oscar-winnende haute horlogerie uit Oldenzaal (longread)

Tags : Czapek Quai des Bergues SapphireSXH1
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.