close

Met de Bell & Ross BR 03-92 A522 zet het bijzondere Parijse horlogehuis zijn instrument-geïnspireerde beeldtaal voort in de racerij. 

Bell & Ross BR03-94 RS17Sinds de oprichting in 1994 heeft Bell & Ross de tijd aangegeven aan gevechtspiloten, waarbij het zich heeft laten inspireren door de precieze dashboardinstrumenten van vliegtuigcockpits. Deze missie werd aanvankelijk uitgevoerd met Helmut Sinn als co-piloot, maar al snel kozen Bruno Belamich en Carlos Rossilo (inderdaad, de Bell & Ross in de merknaam) hun eigen vluchtplan.

En omdat luchtvaartmetaforen kinderachtig zijn, beloven we vanaf hier weer in onze gewone Hollandse Nuchterheid verder te schrijven.

In 2016 vertaalde Bruno Belamich die instrumentele ontwerptaal naar andere voertuigen, waaronder de Formule 1. De samenwerking met het F1-team van Renault (inmiddels Alpine) stelde de Fransman in staat om de grenzen van zijn creatieve processen te verleggen. Sindsdien maakt de avant-gardistische Franse horlogemaker deel uit van de Formule 1-wereld.

Bell & Ross BR 03-92 A522

In 2021 veranderde de naam van het team in Alpine F1 Team, maar banden van Bell & Ross bleven onveranderd: het merk bleef een partner van het team. En de nieuwste vrucht van die samenwerking is deze Bell & Ross BR 03-92 A522.

Met elk nieuw Formule 1®-seizoen ontwikkelt het BWT Alpine F1® Team een nieuwe raceauto die voldoet aan de nieuwste eisen op het gebied van regelgeving en innovatie. Een nieuwe livery bezegelt het ontwerp van deze nieuwste technologische prestatie.

Op dezelfde manier biedt Bell & Ross elk jaar een nieuwe collectie door verschillende inspiratiebronnen opnieuw te interpreteren, zoals het stuurwiel, het chassis en de graphics van het BWT Alpine F1® Team.

Dit jaar vervolledigt de BR 03-92 A522 de reeks Alpine-uurwerken, waarbij de kleur en de graphics op subtiele wijze worden aangepast aan de specificaties van de coureurs van het team. Het draagt de naam A522, als verwijzing naar de huidige Alpine A522 racewagen.

 

Lees ook: Deze Bell & Ross BR03 bouwt voort op eigen erfgoed

Bell & Ross BR 03-92 A522

Dit heeft de 42 millimeter grote BR03-kast, die uiteraard een directe en iets kleinere afgeleide is van de iconische BR01-kast, waarmee het merk zijn bekendheid vergaarde. Deze keramische kast combineert weerstand, draagbaarheid en leesbaarheid. Het matzwart doet denken aan de anti-reflecterende tinten van de dashboards en respecteert de codes van een utilitair design

De witte en blauwe wijzerplaat van dit sportieve horloge zijn geïnspireerd op de snelheidsmeter van de Alpine-auto. De kleur blauw die verwijst uiteraard naar de kenmerkende kleurcode van het merk.

Kaliber BR-CAL 302

De Bell Ross BR 03-92 A522 heeft grote witte cijfers, gecoat met Super-LumiNova, wat mooi constrasteert met het omringende zwart. Het tegengewicht van de centrale blauwe chronosecondewijzer is gevormd in de gestileerde A van Alpine. Een mini blauw/wit/rood vlaggetje refereert natuurlijk naar de afkomst van het merk, al is het Formule 1 team in Engeland gevestigd.

Aan de mechanische kant wordt de BR 03-92 A522 aangedreven door het automatische BR-CAL 302 uurwerk, met 3 datumwijzers. Zoals vrijwel alle kalibers van Bell & Ross is ook de BR-CAL 302 gebaseerd op een Selitta, namelijk de SW300.

Een aardig detail tot slot is de micro-geperforeerde rubberen band die niet alleen comfortabeler is dan de gewone band, maar ook een aardig sportieve uitstraling aan het horloge meegeeft.

Al met al is het horloge een mooi voorbeeld van hoe de ontwerptaal van Bell & Ross zich op een natuurlijke manier doorontwikkelt. Al is het natuurlijk jammer dat Alpine-coureur Fernando Alonso het horloge niet gaat dragen – hij draagt altijd zijn gepersonaliseerde Richard Mille. Eigenwijs mannetje.

De Bell & Ross BR 03-92 A522 kost € 4.300 en is vanaf november verkrijgbaar.

Voor meer informatie, zie bellross.com

Bell & Ross BR03-94 RS17 Chronograaf: Frans Formule 1-feest

Tags : Alpine F1Bell & RossBell Ross BR 03-92 A522Frans horlogeHorlogeKaliber BR-CAL 302
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.