close

Met de Glashütte Original PanoMaticCalendar kunnen we ons geluk niet op: technisch vooruitstrevend, prachtig klassiek design en nog een goede prijs ook. 

Dat we bij 0024/Horloges fan zijn van Glashütte Original mag geen verrassing heten. Het merk toont altijd weer dat het de naam van zijn afkomst met trots draagt en hooghoudt. In Nederland is het verkrijgbaar in de Tourbillon Boutique – en alleen daarom al is het zeer de moeite waard om deze boutique in de P. C. Hooftstraat in Amsterdam eens te bezoeken.

Kaliber 92-10

Om maar eens met bijzonder nieuws te beginnen: de Glashütte Original PanoMaticCalendar is niet alleen een nieuw model, het huist zelfs een compleet nieuw uurwerk. Het Oost-Duitse merk noemt het model zelfs een mijlpaal. Voor het eerst hebben de horlogemakers van het merk de jaarkalender namelijk in een horloge verwerkt. In deze elegante tijdwaarnemer krijgen de functies een prominente plaats – niet alleen de uren, minuten en seconden, maar ook de dag en maand, waarbij rekening wordt gehouden met maanden van verschillende lengte.

Slechts één keer per jaar, op 1 maart, is het nodig om de datum aan te passen, om rekening te houden met de korte maand februari. Een knap staaltje mechanische horlogemakerij, dat zich evenzeer onderscheidt door zijn functionaliteit en geschiktheid voor dagelijks gebruik. Vooral dit laatste zou kunnen worden beschouwd als pluspunt ten opzichte van de nét wat hoger aangeschreven complicatie-broer: de eeuwigdurende kalender.

Dit kaliber 92-10 is automatisch en aan de bovenzijde gedeeltelijk geskeletteerd. Het toont de uren, minuten en kleine seconde, maanfase, jaarkalender met Panorama Date en retrograde maandweergave.

Aan de achterkant is het uurwerk van de Glashütte Original PanoMaticCalendar zoals we van het merk mogen verwachten prachtig afgewerkt. Alle traditionele Glashütte-elementen zijn perfect toegepast, waaronder zelfs de befaamde Glashütte ribbels onder de rotor.

Dit uurwerk is door Glashütte Original in-huis ontwikkeld en geproduceerd. Als Swatch Group-telg kan het ook beschikken over de amagnetische silicium balansveer van ETA.

Lees ook: Glashütte Original SeaQ, avonturier in smoking

Glashütte Original PanoMaticCalendar

Alle aandacht voor het binnenwerk van de Glashütte Original PanoMaticCalendar wil overigens niet zeggen dat we de voorkant minder interessant vinden trouwens.

Het horloge presenteert de beschreven mechanica namelijk op een elegante en originele manier die geheel in lijn is met met de stijl van de Pano-lijn.

Het 42 millimeter grote model is verkrijgbaar in twee versies: in warm rood goud met fijn glinsterende, zilveren opaline wijzerplaat en bruine Louisiana Alligator nubuck lederen band, of als een limited edition in platina met geskeletteerde galvanische zwarte wijzerplaat en bijpassende band, ook in zacht Louisiana Alligator nubuck leer. De dikte van het horloge is 12,4 millimeter.

Beide modellen hebben de kenmerkende asymmetrische ontwerp van de tijdweergave en kleine seconden. Als aanvulling op de maanfaseweergave op 2 uur is een innovatieve maandweergave onder een saffierglazenvenster tussen 6 en 3 uur.

De kalenderaanduidingen worden gecompleteerd door Glashütte Original’s kenmerkende Panorama Date op 4 uur, voor het eerst omlijst in de roodgouden versie door een fijn gouden venster.

Tot slot de prijzen in Nederland. Bij een horloge dat zo knap afgewerkt is en zo gecompliceerd is, mag je een flinke prijs verwachten. Zeker gezien het feit dat dit horloge een primeur is voor het Duitse horlogehuis. De prijzen zijn dan ook flink, maar niet eens overdadig (voor wat je krijgt in elk geval). De roodgouden variant begint bij € 28.300 en de platina versie kost een knappe € 41.100.

Voor meer informatie, zie glashutte-original.com of ga naar de Tourbillon Boutique

Glashütte Original Seventies Chronograph: opvallend stijlvol

ref. 1-92-10-01-03-62 (platina, gelimiteerd tot 150 stuks)

ref. 1-92-09-02-05-02 (rood goud)

Tags : Annual calendarGlashütte OriginalGlashütte Original PanoMaticCalendarJaarkalenderkaliber 92-10
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.