close

Luister je dag op met wat zonder twijfel een van de spectaculairste horloges van het jaar zal blijken te zijn: de Breguet Tradition Quantième Rétrograde 7597 Monochrome Royal.

Breguet Tradition Quantième Rétrograde 7597Altijd wanneer Breguet iets nieuws introduceert, zitten wij op het puntje van onze stoel, maar dankzij deze nieuwe Breguet Tradition Quantième Rétrograde 7597 klapperen we er haast vanaf.

De Manufacture Breguet presenteert namelijk een exhibitionistische nieuwe variant van zijn tijdloos mooie Tradition Quantième Rétrograde. Dit nieuwe horloge toont een sterk contrast tussen de blauwe van de wijzerplaat en het antracietkleurige uurwerk op de achtergrond in een combinatie die het merk zelf ‘een architecturaal horloge’ noemt.

Kaliber 505Q

De 40 millimeter witgouden kast herbergt het 505Q zelfopwindende uurwerk. Dit kaliber is uitgerust met een omgekeerd hefboom echappement en siliconen hoorns. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor de productie van de balansveer van Breguet en heeft meerdere eigenschappen. Het is niet alleen bestand tegen corrosie en slijtage, maar is ook ongevoelig voor de invloed van magnetische velden en verbetert de chronometrie van het uurwerk.

De nieuwe Tradition Quantième Rétrograde heeft een gangreserve van 50 uur. Het 269 onderdelen tellende uurwerk is 8,7 mm dik.

Waar de wijzerplaat een fascinerende architecturale opbouw heeft, onthult de saffieren kastbodem de gouden rotor, waarvan de vorm verwijst naar die van het automatische horloge -toen ‘perpétuelle’ genaamd- dat in 1780 door Abraham-Louis Breguet werd ontworpen.

Lees ook: Breguet excelleert met een prachtige chrono

Breguet Tradition Quantième Rétrograde 7597

Breguet Tradition Quantième Rétrograde 7597De Tradition-collectie werd in 2005 werd gelanceerd en is de eerste lijn van het merk die alle organen van het uurwerk aan de kant van wijzerplaat toont, op die manier verwijzend naar ‘à souscription’ en tacthorloges. Het in 1797 ontworpen horloge ‘à souscription’ was voor het aflezen van de uren en minuten slechts voorzien van één enkele wijzer. De esthetiek van dit even verfijnde als minimalistische uurwerk was avant- garde voor zijn tijd. Net als het concept overigens, want bij de bestelling moest een kwart van de prijs worden betaald.

Ditzelfde kaliber werd door Abraham-Louis Breguet gebruikt om de eerste tact-horloges te ontwerpen die een jaar later werden gepresenteerd op de Franse industriële tentoonstelling. In die tijd was het door de slechte verlichting soms moeilijk om de tijd af te lezen op een wijzerplaat. Op een societyfeest was het ook niet erg elegant om je horloge te raadplegen.

Lees ook – Breguet Classique ref. 7337, mooier dan de gemiddelde man (verdient)

De Tradition borduurt verder op bijzondere historie

Daarom ontwierp de Breguet een horloge dat toeliet de tijd op een tactiele manier te ‘lezen’, zonder het horloge uit de zak te nemen. De drager hoefde alleen maar de pijl of de uurwijzer, draaiend aan de buitenkant van de kast, aan te raken en de stand ervan te vergelijken met de uuraanduidingen op de rand van de kast.

De huidige Tradition collectie borduurt verder op die mooie historie op een moderne manier. De Breguet Quantième Rétrograde 7597 opent de weg naar een resoluut modern, vooruitstrevend design.

De nieuwe Tradition 7597 is verkrijgbaar op een nachtblauwe alligatorband met gouden gesp.

Lees ook – Breguet Classique ref. 7337, mooier dan de gemiddelde man (verdient)

Voor meer informatie, zie breguet.com

Tags : BreguetBreguet ref 7597Breguet Tradition Quantième Rétrograde 7597Luxe horlogeTraditionZwitsers horloge
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.