close

De Breguet Classique ref. 7337 is, laten we wel zijn, mooier dan de gemiddelde man kan waarderen. Elegant, weloverwogen, bijzonder fijnzinnig en intelligent. Toch is het juist daarom geschikt voor jou – de ware horlogeliefhebber.

Wie het over Breguet heeft, mijmert al gauw over het verleden. Over de briljante horlogemaker Abraham-Louis Breguet, die zoveel uitvindingen deed, zoals de tourbillon, de eeuwigdurende kalender en natuurlijk designvondsten, waaronder de naar hem vernoemde wijzers. (Want wat niet veel mensen weten, is dat Breguet naast zijn talent als horlogemaker ook een van de eerste horlogeontwerpers was.)

En hoe mooi die geschiedenis ook is, het doet geen eer aan de ware kracht van zoveel creaties van Breguet. Dit merk maakt – nog meer dan enkele directe concurrenten – namelijk horloges die waarlijk tijdloos zijn. De klassieke designtaal, elegante decoraties, perfecte proporties zijn nu eenmaal tijdlozer dan een bepaalde wijzerplaatkleur of moderne band. Een Breguet zal daardoor nooit een hypewatch worden – daarvoor zijn ze simpelweg te subtiel.

Elegant, subtiel, puur

Alleen al de wijzerplaat van deze Breguet Classique ref. 7337 toont al zoveel tekenen van vakmanschap die veel bekendere horlogemakers niet eens in de complete collectie hebben zitten. Neem het clous-de-Paris patroon dat handmatig in de wijzerplaat is gegraveerd.  In perfecte harmonie met de elegante naam op de wijzerplaat én de tradities van het huis. De buitenste wijzerplaat toont zelfs een cirkelvormig motief van gerstekorrels. Het ontwerp van de maanfase, ter hoogte van het middaguur is prachtig realistisch en de gouden maan werd zelfs met de hand ‘gehamerd’. De omringende wolken zijn dan weer fijn gezandstraald met een matte textuur. De hemel is  geschilderd in blauwe lak die, afhankelijk van hoe het horloge georiënteerd wordt, subtiel sterren laat verschijnen. De datum en de dag staan respectievelijk op 2 en 10 uur, precies ver genoeg uit elkaar om ervoor te zorgen dat het horloge niet scheel kijkt.

De kast van de Breguet Classique ref. 7337 heeft een doorsnee van 39 millimeter en is verkrijgbaar in wit- en roségoud.

Lees ook – Breguet Tradition Quantième Retrograde ref. 9597: traditie op z’n modernst

Breguet Calibre 502

Binnenin tikt een door Breguet zelf ontwikkeld en geproduceerd uurwerk: het Breguet calibre 502, dat een dikte heeft van slechts 2,4 millimeter. De veertonnen zijn opengewerkt en de gedecentraliseerde rotor laat extra ruimte om de rest van het werk te bewonderen. Het uurwerk bestaat in totaal uit 236 onderdelen, waaronder een hypermoderne silicium balansveer, waardoor het uurwerk amagnetisch genoemd kan worden en bestand is tegen corrosie en slijtage.

En dankzij het glazen achterdeksel kan nog een andere specialiteit van Breguet goed bekeken worden: de afwerking. De witgouden rotor is met de hand is geguillocheerd met eencirkelvormig gerstekorrelmotief, maar uiteraard ziet de kenner ook direct het Côtes de Genève motief en de afgeschuinde randen. Tot slot heeft de balans van de nieuwe Breguet Classique ref. 7337 een oscillatiefrequentie van 3 Hz en een gangreserve van 45 uur.

Breguet Classique ref. 7337

Toen Abraham-Louis Breguet zijn bedrijf in 1775 in Parijs oprichtte, was barok nog volop in de mode. Breguet bedacht en introduceerde de neoklassieke stijl in de horlogerie. Een esthetische visie die de wijzerplaten een avantgardistische look gaf en tegelijk hun afleesbaarheid vergemakkelijkte.

Zo ontwierp hij ontwierp de inmiddels bekende, holle appelwijzers, guillochepatronen en net niet gecentreerde wijzerplaten, om er maar een paar te noemen. Dit laatste kenmerk is vanaf 1812 terug te vinden op zakhorloges en bepaalt mee het DNA van het merk. Bovendien legt deze collectie de nadruk op innovatieve en functionele complicaties die zijn geïnspireerd op zakhorloges uit de achttiende en negentiende eeuw.

Geïnspireerd door deze creaties werd in 2009 de eerste interpretatie van het polshorloge Classique 7337 gecreëerd. De 2022-variant is een eigentijdse en elegante incarnatie van het originele horloge, terwijl het trouw blijft aan de sterke signaturen van de Classique-lijn.

In Nederland is Breguet te bewonderen in de Tourbillon Boutique in Amsterdam

 

Tags : BreguetBreguet Classique 7337Breguet Classique ref. 7337Breguet horlogeHorlogesZwitsers horloge
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.