close

Hoewel het persbericht rept van ‘een creatieve, lifestyle-gedreven chronograaf’ (wat dat ook moge zijn), weten wij wel beter: de Carl F. Bucherer Manero Central Counter is een prachtig voorbeeld van hoe Zwitserse horlogerie bedoeld is.

Carl F. Bucherer combineert een aantal waarden die elke recht geaarde horlogeliefhebber zal waarderen. Het merk werd in 1888 opgericht en groeide uit tot een internationaal gerenommeerd merk met winkels over de hele wereld. Het merk is daarnaast een van de overblijvende Zwitserse horlogefabrikanten in familiebezit en wordt nu in de derde generatie geleid door Jörg G. Bucherer.

Het merk werd vooral bekend als juwelier, wat de historie nog iets interessanter maakt. In de loop der jaren heeft het merk dankzij zijn aftersales en service-activiteiten

Begrijpelijke prijs

Het merk biedt een reeks bijzonder interessante horloges. De Nederlandse importeur van het merk, Alexander Wijt, omschreef de horloges van  Carl F. Bucherer al eerder als ‘heel goede kwaliteit voor een begrijpelijke prijs.’

Wat overigens niet wil zeggen dat alle keuzes van het huis begrijpelijk zijn. Zo wordt deze nieuwe Carl F. Bucherer Manero Central Counter aangeprezen als ‘een sportieve nieuwe chronograaf die speciaal is ontworpen voor mensen met een actieve levensstijl: reizigers, buitenenthousiastelingen en hedendaagse stedelijke avonturiers.’ Dit klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar is ook een onnodige afleiding van waar het wél om gaat bij deze Carl F. Bucherer Manero Central Counter: dat het een prachtig voorbeeld is van waar Zwitserse horlogerie voor staat.

De wijzerplaat heeft een mooie, traditionele bi-compax-wijzerplaat, dus maar twee tellers. Naast de gebruikelijke stop-secondewijzer heeft de Carl F. Bucherer Manero Central Counter ook een extra centrale chronograafminutenteller, waardoor het bijhouden van de verstreken tijd bijzonder eenvoudig is.

Lees ook: Carl F Bucherer eindelijk ook te koop in Nederland

Carl F. Bucherer Manero Central Counter

De Carl F. Bucherer Manero Central Counter heeft een roestvrijstalen kast die een doorsnee heeft van 42,5 millimeter. De dikte is iets meer dan 14 millimeter. De lunette is van zwart dlc, wat in feite het enige zwaktebod is bij dit horloge. Dlc is namelijk een coating, die na verloop van tijd kan vervagen, waardoor je het staal er doorheen ziet. De band is van groen rubber, wat het horloge een zeer moderne uitstraling geeft en die goed samen gaat met de groene details op de wijzerplaat. Het horloge is tot 3 bar waterdicht.De Carl F. Bucherer Manero Central Counter wordt aangedreven door een automatisch CFB 1967 chronograafkaliber, dat overigens gebaseerd is op een standaard ETA uurwerk. Dit vrij reguliere uurwerk wordt door Carl F. Bucherer voorzien van een extra chronomodule, die het horloge iets dikker maakt. Deze constructie maakt het voor het Zwitserse merk mogelijk om de prijs relatief toegankelijk te houden. Het uurwerk is verder knap afgewerkt en ook kwalitatief uitstekend.

Het aardige is dat dit uurwerk ook daadwerkelijk te zien is door het glazen achterdeksel. De gangreserve van dit uurwerk is niet indrukwekkend maar prima: 40 uur.

De Carl F. Bucherer Manero Central Counter komt in een gelimiteerde oplage van 188 stuks. De prijs ervan is € 7.350.

Voor meer informatie, kijk op hourlux.com

ref. 00.10923.08.33.99

Horloge-insider Wijt over liefde voor horloges, Carl F. Bucherer, Omega en… de Seiko Message watch (0024 horloge podcast #3)

Tags : 00.10923.08.33.99Carl F. Bucherer Manero Central Counterkaliber CFB 196
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.