close
NewsNieuws

Hamilton Khaki Field Murph: liefhebbershorloge ten top

De nieuwe Hamilton Khaki Field Murph toont aan dat er bij dit Zwitsers-Amerikaanse merk niet alleen liefhebbers werken, ze luisteren er ook naar.

De meeste horlogetrends zijn vrij snel saai. Bedacht door marketingteams die de hele dag naar een middelgrote Zwitserse stad en een stapel marktonderzoeken van wereldwijde consultancybureaus zitten te kijken. Inspiratieloos en zouteloos mag het gerust genoemd worden. Toch is er een trend die we uitstekend kunnen pruimen: kleinere horloges. Steeds meer huizen begrijpen dat een goed horloge nog iets beter is als die in een handzamere maat wordt uitgebracht.

Een mooi voorbeeld daarvan is deze Hamilton Khaki Field Murph. Het horloge is gebaseerd op de gewone Khaki Field, die over het algemeen in grotere maten komt. Sowieso verkopen de horloges van Hamilton in grotere maten nog altijd uitstekend, dus is het wel begrijpelijk dat ze die blijven maken. Maar er zitten ook wat echte liefhebbers op de designafdeling van dit merk, zo laten ze geregeld zien. Zo is dit verjaardagshorloge een bijzonder aardige knipoog naar de beginjaren van de Hamilton watch company, en is deze nieuwe Hamilton PSR echt een hartstikke leuk en betaalbaar horloge.

Lees ook: Hamilton krijgt niet de aandacht die het verdient

Een ander voorbeeld daarvan is de eerste Hamilton Khaki Field Murph. Die werd in 2019 geproduceerd als en uniek horloge voor de film Interstellar. Dit horloge werd steeds bekender als de Murph, uiteraard naar het personage dat het horloge draagt.

Nu weet ik minder dan niks van science fiction, dus over de film zelf kan ik geen zinvol woord optikken, maar wat ik wel weet: die Murph is een liefhebber. De Hamilton Khaki Field Murph in de film is namelijk een iets verkleinde versie van het 42 millimeter grote origineel uit de collectie van Hamilton. De dikte van de kast is iets meer dan 11 millimeter en het horloge is 10 bar waterdicht. Het saffierglas heeft een antireflectieve coating, wat een aardige upgrade is ten opzichte van de goedkopere Khaki Field.

Lees ook: Hamilton PSR, space age in een nieuw jasje

De wijzerplaat is stemmig zwart met beige accenten, wat samen met de kathedraal-wijzers een duidelijke referentie is naar de militaire historie van dit specifieke model van Hamilton. De Hamilton Khaki Field Murph heeft ook een alligatorleren band, wat dan weer overduidelijk een luxe toevoeging is – de makers verwachten blijkbaar niet meer dat je in de loopgraven gaat liggen met dit horloge om. Al met al is het horloge prachtig ingetogen gemaakt – en dat maakt het een heel goede keuze voor wie pas net begint aan zijn horlogecollectie.

 

Hamilton kaliber H-10

Natuurlijk, een heftig creatieve move is het niet, deze nieuwe Hamilton Khaki Field Murph in 38 millimeter. Maar het feit dat ze hem eindelijk hebben uitgebracht, betekent dat Hamilton dus wel luistert naar zijn liefhebbers. En dat is zeker een compliment waard.

De 38 mm Khaki Field Murph wordt aangedreven door het H-10 automatische uurwerk met een uitstekende een gangreserve van 80 uur. Pluspunt: het uurwerk is zichtbaar via de achterzijde van de kast. Dankzij dat glazen achterdeksel – en de bekende specs – weten we dan ook dat het uurwerk door mede-Swatch Group-telg ETA is geproduceerd en in feite het bekende Powermatic-uurwerk is. Dit is een doorontwikkeling van het welbekende ETA 2824 kaliber – een van de meest gebruikte en betrouwbare werkpaarden van de industrie.

De Hamilton Khaki Field Murph kost 945 euro.

Voor meer informatie, zie hamiltonwatch.com

Hamilton Khaki Navy Scuba Syroco: bijzondere partnership met Syrocco

Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.