close
BackgroundNewsNieuwsStories

Chanel Place Vendôme 18: een wereld van weelde heropent

Voor luxemerken zijn flagship stores een onmisbaar onderdeel van de merkbeleving. De overtreffende trap daarvan is nu in Parijs geopend: Chanel Place Vendôme 18. De weelderige wereld van Chanel in optima forma.

Parijs. Alleen de naam al prikkelt de fantasie, opent een wereld op zichzelf, doet emoties ontsteken en laat dromen leven. Het is de thuisbasis van Chanel, de inspiratiebron voor de elegante luxe die het merk wereldwijde begeestering heeft gebracht.

Die plek, die toch al zo tot de verbeelding sprak, is nu nog iets mooier geworden. Op woensdag 18 mei heropende namelijk Chanel Place Vendôme 18, het iconische adres van Chanel. Negentig jaar na de creatie van Bijoux de Diamants, de enige echte high jewelry-collectie, gecreëerd door Mademoiselle Chanel in 1932.

Lees ook: de Chanel J12 combineert weelde en luxe

Verdeeld over drie niveaus, in een zangerige harmonie van beige, wit, zwart en goud, wordt een ongekende weelde aangeboden die een wereld op zichzelf is. Sommige materialen en motieven zijn speciaal voor Chanel ontwikkeld, zoals de tapijten en vloerkleden, die tweedpatronen oproepen en het gevoel van comfort, warmte en intimiteit van het gebouw versterken.

Andere materialen brengen hulde aan de wereld van Chanel-sieraden, zoals het goud of vergulde brons dat sommige plafonds siert. Werken van architect en Chanel-icoon Peter Marino zijn subtiel aanwezig in de boetiek en onderstrepen de bijzondere, eigentijdse wereld die huist op dit adres.
Olivier Polge, de in-house Parfumeur van Chanel, heeft zelfs een exclusieve geuridentiteit bedacht met intense tonen van amber vermengd met de elegantie van iris.

Chanel Place Vendôme 18

Place Vendôme heeft een prachtige historie. In 1686 werd het plein ontworpen door Mansart, de illustere architect van Versailles, om de Academies en de Koninklijke Bibliotheek te huisvesten. Met uiteraard het ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV als centraal kenmerk. Het perceel op nr. 18 had al verschillende eigenaren tegen de tijd dat een zekere Guillaume Cressart er in 1723 zijn residentie bouwde. Met gemengde fortuinen werd het herenhuis een club waar modieuze jonge mensen naar shows en tentoonstellingen kwamen kijken en zelfs kwamen schermen.

Door de eeuwen heen waren er verschillende eigenaren, waaronder de National Westminster Bank. In 1997, in de voetsporen van Mademoiselle, verwierf Chanel het herenhuis. Het merk maakte dit de setting voor de sieraden en uurwerken. Van de creatieve studio’s tot de sieradenateliers, van de Patrimoine-collecties tot de boetiek. Hier worden dromen werkelijkheid, dit is waar Arnaud Chastaingt de tijd vormgeeft en Patrice Leguéreau dromen tot sieraden beitelt.

Dit is ook waar bekwame ambachtslieden de kostbaarste materialen en de zeldzaamste edelstenen kiezen en ze leven geven. En hier ervaren bezoekers de magie van een gebouw dat doordrenkt is met de geest van Gabrielle Chanel: een levend erfgoed waar vrijheid en creativiteit altijd de boventoon voeren.

Privé-wereld Mademoiselle

Na jaren perfectioneren heeft de gevierde Amerikaanse architect Peter Marino een volledig nieuwe boetiek opnieuw uitgevonden. Strakke lijnen, een gedestilleerde concentratie van kunst en ambacht en een uitzonderlijke savoir-faire zijn samengekomen om een ​​eigentijdse visie op de privéwereld van Mademoiselle Chanel te koesteren.

Als je n°18 binnenloopt en het opnieuw ontdekt, betreed je de reis van haar leven, haar wereld en haar dromen. Bij de ingang lijkt een vestibule met transparante wanden als een labyrint met de ruimtes te spelen, een voorbode van de sfeer die wacht in de tinten goud, beige en bruin van de lakpanelen.

In het midden is een prachtig atrium met vergulde muren het decor voor Johan Creten’s bronzen ‘La Borne’, bijna 3 meter hoog en een spectaculair eerbetoon aan de zuil die zo typerend is voor het Place Vendôme.  Daarboven reflecteert een enorme spiegel het daglicht, waardoor een glimp zichtbaar wordt van de nieuwe vloer die exclusief is gewijd aan de Fine Watchmaking-collecties.

Chanel Place Vendôme 18 is een wereld die we in eindeloze prozaïsche zinnen kunnen omschrijven, maar hoezeer we ons best ook doen, nooit zullen we de ervaring kunnen bieden die deze wereld de bezoeker brengt. Het is de wereld van Chanel. Een wereld van weelde.

Voor meer informatie, zie chanel.com/nl of ga naar Parijs!

Tags : BackgroundChanelChanel Place Vendôme 18
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.