close

Het Franse modehuis Chanel heeft inmiddels een bijzonder indrukwekkende staat van dienst op horlogegebied opgebouwd. En deze nieuwste Chanel J12 tourbillon is het bewijs daarvan.

Veel liefhebbers zien de tourbillon als de een van de bijzonderste complicaties: een teken van ware savoir-faire. Toch was dat alleen voor Chanel niet genoeg om ‘slechts’ een tourbillon te maken. In plaats daarvan presenteerde Chanel tijdens Watches and Wonders 2022 de nieuwe J12 Diamond Tourbillon Calibre 5, een technisch hoogstandje én esthetische prestatie.

Tijdens deze beurs kreeg 0024 een exclusieve preview van het horloge, dat een bijzonder spectaculair design heeft. Ontworpen in Parijs door Arnaud Chastaingt, directeur van de Watchmaking Creation Studio van Chanel, en ontwikkeld en geassembleerd door de Chanel Manufacture in La Chaux-de-Fonds, is de Calibre 5 het eerste Flying Tourbillon-uurwerk dat in eigen huis is gemaakt.

Lees ook: Chanel schakelt ambities op met de Superleggera

Het mechanisme knap afgewerkt en versierd met een leeuwenkop, de handtekening van Chanel Haute Horlogerie Manufacture-uurwerken. Maar het ware technische hoogstandje is de solitaire diamant die is gepositioneerd in het midden van de vliegende tourbillon-kooi. Precies geslepen om zijn schittering te maximaliseren, draait de diamant rond op het ritme van de seconden, waardoor een hypnotiserend effect ontstaat.

Chanel J12 Tourbillon Diamond

Ook de lunette, wijzers en kroon zijn bezet met diamanten. De Chanel J12 Tourbillon Diamond is verkrijgbaar in matzwart keramiek en staal of in glanzend zwart keramiek en 18-karaats witgoud, elk gelimiteerd tot 55 stuks. Waarom 55? Nou, omdat 5 het nummer van Chanel is natuurlijk.

De gangreserve van het Calibre 5 is 42 uur. De kast heeft een keurige diameter van 38 millimeter en de winkelprijs is, welja, € 100.000. Er is ook een versie van 180.000 euro.

Voor meer informatie, zie chanel.com

Tags : ChanelChanel J12Haute horlogerieTourbillon
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.