close
News

GPHG: Grönefeld Grönograaf pakt oscar van de horlogerie

De Grönograaf is in alles pure haute horlogerie.

Geweldig nieuws uit Genève: gisteravond werden de horological brothers Bart & Tim Grönefeld vereerd met het ontvangen van de prestigieuze Grand Prix d’Horlogerie de Genève in de categorie chronograaf voor de Grönograaf 1941!

Eerder dit jaar schreven we al over de prachtige Grönefeld Grönograaf, een van de allermooiste horloges van 2022. Nu blijkt dat de internationale jury van horlogehotshots tijdens de Grand Prix d’Horlogerie de Genève zich ook laat informeren door 0024. De Grönefeld Grönograaf heeft namelijk de grote prijs gewonnen in de categorie chronografen.

De horological brothers Bart en Tim nemen hiermee hun derde GPHG-award naar huis. Na het winnen in 2014 met de Parallax Tourbillon in de categorie Tourbillon en in 2016 met de Remontoire uit 1941 in de categorie herenhorloges, is deze derde prijs de kers op de taart. De prijs voor chronograaf van het jaar is namelijk een van de meest waardevolle prijzen die deze avond werd uitgereikt.

Grönefeld Grönograaf

De Grönograaf uit 1941 is de nieuwste creatie die in Oldenzaal tot stand is gekomen. Het is een klassieke chronograaf. Maar in overeenstemming met het Grönefeld-ethos, bevat het verschillende ingenieuze details.

In tegenstelling tot in massa geproduceerde chronografen met nokkenas (lees: Valjoux), heeft de Grönefeld 1941 Grönograaf een klassieke configuratie, namelijk een kolomwiel en laterale koppeling, een combinatie die synoniem staat voor hoogwaardige horloges. Het kaliber G-04 is een symfonie van 408 delen en een prachtig voorbeeld van compromisloze uurwerken.

Voor meer informatie over de Grönefeld Grönograaf, lees dit artikel.

De hoofdprijs Aguille d’Or ging overigens naar de MB&F Legacy Machine Sequential Evo. Opmerkelijk is dat de Hermès Arceau Le Temps Voyageur zowel in de heren- als damescategorie won. Ook dit horloge bespraken we al eerder op 0024. Al even dubieus is de keuze voor de Parmigiani Tonda PF in de categorie dames – ook dit horloge bespraken wij eerder als herenhorloge.

De gehele uitslag vind je op gphg.org.

Tags : Grönefeld Grönograaf
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.