close
Watches 22 StarLegacy Orbis Terrarum - 128675

Betaalbaar, origineel en erg knap ontworpen: waarom krijgt de Montblanc Star Legacy Orbis Terrarum niet de aandacht die het verdient?

Montblanc zit in een interessante periode. Ruim een decennium geleden begon het Duitse merk aan een ongekende push in de horlogerie die een geweldige reeks nieuwe horloges opleverde. Daar zit een aantal moderne klassiekers tussen, waaronder de Nicholas Rieussec, die ook het eerste eigen uurwerk van Montblanc heeft. De laatste jaren is die onstuimige groei echter een beetje geconsolideerd, waarbij het merk zich lijkt te concentreren op een aantal kerncollecties. Door die consolidatie kan het merk werken aan de verdieping van het aanbod in plaats van de verbreding ervan, en dat doet elk horlogemerk goed.

Lees ook: dit is de magnifieke Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter limited edition

Montblanc Star Legacy Orbis Terrarum

Watches 22 StarLegacy Orbis Terrarum – 128675 Detail

Een van de interessante en geheel eigen creaties is de Montblanc Star Legacy Orbis Terrarum, die voor het eerst werd gepresenteerd in 2014. Dit horloge heeft een wereldtijdencomplicatie die op een heel eigen manier te zien is, dankzij een wereldkaart waaronder de dag- en nachtindicatie rondgaat.

De dit jaar geïntroduceerde Orbis Terrarum borduurt verder op die mooie creatie van een half decennium geleden, maar wordt geüpdate met grijstinten en roségoud. De eerste versie is verkrijgbaar in blauw en roestvrij staal, de tweede in bruin en roségoud en de derde in een groene limited edition voor de Verenigde Arabische Emiraten. Voor 2022 heeft Montblanc gekozen voor een zwart-grijze wijzerplaat met roségouden gecoate continenten en meridianen voor een nieuw warm kleurenschema voor wat het merk zelf “de verfijnde internationale burgers van vandaag” noemt.

Het horloge heeft een wereldtijdcomplicatie die 24 tijdzones aangeeft. Onder de wijzerplaat, die deels transparant is, is een gekleurde extra schijf te zien, die de dag/nacht-lijn aangeeft.

De Montblanc Star Legacy Orbis Terrarum  wordt aangedreven door het MB 29.20 automatische kaliber. Dit is in feite een Selitta basisuurwerk met een gangreserve van 42 uur. Wat het horloge echter extra interessant maakt, is dat de wereldtijdcomplicatie werd ontwikkeld door de Minerva-manufactuur van Montblanc, wat het toch een geheel eigen kaliber maakt.

Het horloge is geïnspireerd op de zakhorloges van Minerva uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, met hun gepolijste kiezelvormige kasten, uivormige kronen en handige complicaties.

Deze nieuwe versie wordt geleverd in een stalen kast van 43 millimeter doorsnee die een sterk visueel contrast biedt met roségoudkleurige continenten en meridianen en roségouden wijzers en aanduidingen. De dikte is bijna 14 millimeter. De waterdichtheid is 50 meter.

Montblanc Star Legacy Orbis Terrarum, LE500 (grey) – € 7.950

Montblanc Star Legacy Orbis Terrarum (silver) – € 7.590

Voor meer informatie, zie montblanc.com/en-nl

ref. 128675

Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition

Tags : HorlogeHorlogesMontblanc horlogeMontblanc Star Legacy Orbis Terrarumref. 128675
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.