close
News

In 1 oogopslag herkenbaar: Panerai Luminor

Er zijn horloges waar we maar één blik op hoeven te werpen om te weten wat het is. We zetten ze voor je op een rijtje. Dit keer: een mysterieuze duiker die een trend werd: de Panerai Luminor.

Ooit was deze duiker alleen bekend onder professionals, maar toen het boven water opdook viel het al snel op door enkele opmerkelijke kenmerken:

  • De kroonbeschermer, die als een hendel over de kroon klapt
  • De kussen-vormige kast
  • De lichtgevende materialen voor wijzers en wijzerplaat

De Luminor van Panerai is hierdoor een horloge dat we zelfs in een oogopslag zouden herkennen als we alleen de achterkant ervan zouden zien. Het heeft echter een tijdje geduurd voordat de horlogeliefhebber dat kon, want de Luminor was in eerste instantie gemaakt voor duikers van de Italiaanse marine. Panerai was de hofleverancier van horloges voor de marine van 1936 tot 1993.

De Luminor bestaat sinds 1949 en was de opvolger van de Radiomir. Het horloge dankt zijn naam aan de luminiscerende materialen die zorgen voor een uitstekende afleesbaarheid onder water. Minstens zo opvallend is de grote kroonbeschermer die als een brug over de kroon loopt en deze beschermt tegen stoten of ongewenst draaien.

De Luminor was lange tijd een horloge voor de professionele duikers van de Italiaanse marine, maar de gewone man kon het in 1993 gaan dragen. In dat jaar bracht Panerai de eerste commerciële collectie, bestaande uit de modellen Luminor, Luminor Marina en de Mare Nostrum chronograaf.

Herkent u deze iconen ook?

Tags : PaneraiPanerai Luminor
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.