close
NewsNieuws

Jubilerend Alpina brengt historisch kaliber 490 opnieuw tot leven

Alpina AL-490SA3C10

Alpina, opgericht in 1883, viert dit jaar het 140-jarig bestaan. Het merk doet dit met een horloge uit zijn prestigieuze erfgoed. Niet simpelweg een vernieuwde editie. Geen ‘geïnspireerd op’. Maar een origineel model uit 1938. Alpina wist hiervoor enkele exemplaren van het authentieke kaliber 490 te bemachtigen. Deze zijn nu te vinden in de Heritage Carrée Mechanical 140 Years, als limited edition van twee maal veertien stuks.

“Weten waar men vandaan komt, om te weten waar men heen gaat”.

Dit gezegde geldt voor de meeste kunsten, maar in het bijzonder voor de horlogerie, waar de vooruitgang de afgelopen 250 jaar is ingezet en nog steeds doorwerkt in de horloges die we dragen. Met dit gezegde in gedachten presenteert Alpina nu de Heritage Carrée Mechanical 140 Years. Aan de basis van dit horloge ligt de vondst van enkele oude kalibers. Het kaliber 490 werd in 1938 gemaakt door Union Horlogère, een samenwerkingsverband van Zwitserse horlogemerken dat uurwerken produceerde. Het uurwerk, geregistreerd onder het Zwitserse patent 158882, heeft een eenvoudige en robuuste constructie. Het moet met de hand worden opgewonden, zoals bijna alle kalibers uit die periode, heeft 17 juwelen en oscilleert op de referentiefrequentie van uurwerken uit de jaren 1930, namelijk 2 Hz ofwel 18.000 trillingen per uur. Het heeft ook een zeer hoge looptijd voor zijn tijd (42 uur), evenals een zeer speciaal anker, bijzonder uitgerekt om te passen in de rechthoekige geometrie van kaliber 490.

ALPINA HERITAGE CARRÉE MECHANICAL 140 YEARS

Van het historische kaliber 490 zijn nog slechts enkele exemplaren over, maar Alpina heeft ze gevonden. Het merk heeft vervolgens elk daarvan zorgvuldig gecontroleerd en gerestaureerd. 85 jaar later brengt Alpina ze opnieuw tot leven in het kader van het 140-jarig bestaan. Door dit uurwerk opnieuw te gebruiken benadrukt Alpina zijn bijdrage aan de hedendaagse horlogerie. Het kaliber 490 staat immers op het kruispunt van twee wegen: aan de ene kant een vorm- en een afwerkingsniveau van de hoogste orde die getuigen van grote elegantie bestemd voor luxe uurwerken. Aan de andere kant bepaalde innovaties die tekenend zijn van Alpina’s wens om zich te manifesteren in de wereld van resistente en robuuste horloges, zoals het bedrijf ze vandaag de dag ontwikkelt.

AVANT-GARDISTISCHE CONSTRUCTIE

Het kaliber 490 was het middelpunt van een horloge met een avant-gardistische constructie uit de gouden eeuw van Alpina. Vandaag heeft Alpina, om zijn kaliber 490 aan te kleden, een nieuwe op maat gemaakte kast ontworpen en het nieuwe model een eervolle naam gegeven: Heritage Carrée Mechanical 140 Years. De kast is gemaakt van gepolijst zilver en meet 29,5 x 35,7 millimeter. Met een minimale dikte van slechts 9,71 millimeter heeft de kast anti reflecterend saffierglas aan zowel de voor- als achterzijde, waardoor de eerbiedwaardige schoonheid van het kaliber 490 van weleer bewonderd kan worden.

TWEE VARIATIES

De Heritage Carrée Mechanical 140 Years wordt aangeboden in twee variaties, elk strikt gelimiteerd tot veertien stuks. Beide uitvoeringen delen het vintage Alpina-logo, twee slanke centrale wijzers en een kleine secondewijzer op 6 uur, typisch voor de jaren dertig. Ook typerend voor die periode is de minutencirkel in ‘spoor’-stijl die de wijzerplaat omringt. De eerste versie heeft een zwarte wijzerplaat met volle Arabische cijfers en een kleine ronde secondewijzer. De wijzers zijn beige. De tweede versie heeft een verzilverde wijzerplaat, zwarte wijzers, uitgeholde Arabische cijfers en een vierkante kleine secondewijzer. Het horloge wordt gedragen op een lichtbruine struisvogelleren band met vintage witte stiksels en een pingesp.

Alpina AL-490BA3C10

 

Tags : Alpina
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.