close

Een verlamde Russische munt, record lage olieprijzen en de eindeloze oorlogen in het Midden-Oosten. Al deze en andere wereldproblemen lijken de horlogemerken die op de luxueuze Salon International de la Haute Horlogerie worden gepresenteerd niet echt te deren. Er werd champagne geschonken, er werd gelachen en er werden feesten gehouden voor de zorgvuldig geselecteerde leden van de wereldpers en retailers.

De meeste jongens die aan het roer van de merken stonden, leken goed in hun vel te zitten toen ze werden geïnterviewd en hebben zeker geleerd van de laatste crisis: aanpassen in plaats van panikeren. Een strategie die lijkt te werken, waardoor de horloge-industrie tegenwoordig bijna kogelvrij lijkt voor de meeste crises. Tenminste als je van buitenaf kijkt.

Zie hier het laatste horlogenieuws

Tourbillons werden getoond, ook met diamanten bezette horloges en Richard Mille schitterde opnieuw met een horloge van een miljoen euro van roze saffier genaamd ‘Bubble Gum’, wat betekent dat SIHH ‘business as usual’ was. Maar waarom is het zo? Hoe komt het dat het ouderwetse mechanische polshorloge steeds populairder wordt in een wereld die wordt gedomineerd door digitale apparaten en slimme IT? Nou, ik zal je vertellen waarom: horloges vertegenwoordigen het verleden. Toen de zon nog elke dag scheen en we ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds pannenkoeken aten. Dat is tenminste wat we ons herinneren uit het leven van weleer.

Wanneer de wereld in brand staat, Daesh onthoofdt en de Chinese groei stagneert, vertegenwoordigen de horloges een noodzakelijke onderbreking van de afschuwelijke krantenkoppen en enge nieuws op de tv. We duiken in de prachtige wijzerplaten, de prachtig vervaardigde uurwerken en luxe armbanden die om de pols zitten. We bewonderen het emaille, het prachtige geluid van de minutenrepeater en de fascinerende splitsing van de secondewijzers op de chronograaf met rattrapante-functie. Dit alles zonder de tijd te checken en volledig te negeren dat je huis in brand staat.

Tags : Featured opinionKristian Haagen
Kristian Haagen

The author Kristian Haagen

Kristian Haagen loves watches. So much that he can’t stop talking about them. He has been a timegeek since he was ten years old. Never good at playing soccer he turned to the windows of his local watch maker and fell in love with the horological industry. He has written five books on watches, has published thousands of watch related articles in International media and works as a freelance estimater for Bruun Rasmussen Auctioneers.