close
NewsNieuws

Watches & Wonders 2024: Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen CARBO ₂

‘Horlogekasten zonder zuurstof’: het is een innovatie die Montblanc eerder in haar collecties heeft gepresenteerd. Tijdens Watches & Wonders 2024 heeft het merk daar de 1858 Geosphere 0 Oxygen CARBO ₂ aan toegevoegd. De kast van dit model bestaat uit een nieuw materiaal te weten, CARBO ₂ . Dit bestaat uit koolstofvezels, vermengd met CO2 dat gewonnen is uit biogasproductie en mineraalafval van recyclingprocessen. De Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen CARBO ₂ heeft een doorsnee van 43,5 millimeter.

Zero Oxygen-uurwerken

De Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen CARBO ₂ limited edition is een toevoeging aan de al bestaande serie ‘Zero Oxygen-uurwerken’ van Montblanc. Deze uurwerken zijn door het merk ontwikkeld voor avonturiers die extreme eisen stellen aan hun horloge. Het ontbreken van zuurstof in de behuizing voorkomt beslaan, wat kan optreden bij drastische temperatuurveranderingen op hoogte, maar ook oxidatie. Zonder zuurstof gaan alle componenten langer mee, wat ook na langere tijd zorgt voor hoge precisie.

Ice, Ice Baby…

Naast innovatieve technieken en nieuw materiaalgebruik biedt het horloge ook onderscheidende designelementen. Zo is de zijkant van de middelste kast versierd met een lichtgevend Mont Blanc-bergmotief, aangebracht met Super-LumiNova met een beschermende lak. Het motief licht wit op bij daglicht en blauw in het donker. Dit designelement is geïnspireerd op de kleur van gletsjers, die blauw lijken door de afwezigheid van lucht in het ijs. Het titanium kastdeksel is versierd met een 3D-gravure van de Mont Blanc. De zwarte wijzerplaat met sfumato-gletsjerpatroon toont gletsjerijs met in elkaar grijpende kristallen die millennia lang in de tijd zijn bevroren. Deze afbeelding is vervaardigd met behulp van een speciale techniek, genaamd gratté-boisé.

Visueel en functioneel sterk

De Montblanc 1858 collectie werd in 2015 gelanceerd als eerbetoon aan de rijke historie van Minerva, tegenwoordig onderdeel van Montblanc. De horloges uit de collectie zijn geïnspireerd op de Minerva zakhorloges en chronografen uit de jaren 1920 en 1930. De twee grote wereldbollen op het display staan voor het noordelijk en zuidelijk halfrond. Ze zijn een kenmerk van de Geosphere worldtimer-modellen. Het CARBO₂-materiaal van de behuizing met zijn donkere kleurnuances sluit naadloos aan bij het ontwerp, waardoor deze worldtimer zowel visueel als functioneel opvalt.

1969 stuks Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen CARBO ₂

De Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen CARBO ₂ wordt aangedreven door het MB 29.25-kaliber, met Montblanc’s Manufacture wereldtijdcomplicatie. Het uurwerk drijft een reeks functies aan, waaronder de draaiende globes, een 24-uurs indicator, dag- en nachtindicaties, een weergave van twee tijdzones en een datumaanduiding. Het horloge wordt geleverd met een zwarte, rubberen band met blauwe accenten, geïnspireerd op het textiel van bergbeklimmers.

De nieuwe Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen CARBO ₂ heeft een oplage van 1969 stuks. Dit is uiteraard geen toevalligheid, maar een verwijzing naar het jaar waarin Reinhold Messner de eerste solo-beklimming van de noordwand van Les Droites op het Mont-Blanc-massief maakte.

Tags : MontblancWatches & Wonders 2024
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.