close
NewsNieuws

Oris steunt het Wad met de Aquis Dat Watt Limited Edition II

Wie wel eens een bezoek aan de Waddeneilanden heeft gebracht weet: dit natuurgebied is het waard om te koesteren. Dat weet ook Oris en daarom steunt het opnieuw het Gemeenschappelijk Waddenzee Secretariaat. Oris doet dat met de Aquis Dat Watt Limited Edition II. Het duikhorloge zoekt het dit keer minder diep, want de groene wijzerplaat is geïnspireerd op de bijzondere kleur van de vaak droog liggende kwelders.

De Waddenzee heeft het moeilijk en dat is ook Oris niet ontgaan. Als Zwitsers horlogemerk grenst Oris weliswaar zelf niet aan een zee, maar het steunt wel voor de tweede keer het Gemeenschappelijk Waddenzee Secretariaat dat zich inzet voor het behoud van de Waddenzee. Het merk heeft de samenwerking voor twee jaar voortgezet en daarmee keert Oris terug naar de prachtige Waddenzee, een vitaal ecosysteem, een Unesco Werelderfgoed en ’s werelds grootste ononderbroken intergetijdengebied. De Waddenzee heeft echter te maken met een aantal bedreigingen, zoals overbevissing, vervuiling, scheepvaart, toerisme en de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt.

DAT WATT LIMITED EDITION II

Met de Dat Watt Limited Edition II levert Oris opnieuw een bijdrage aan het behoud van de Waddenzee. Het ontwerp ervan is geïnspireerd op de kwelders van de Waddenzee. De kwelders (ook bekend als schorren) zijn natuurgebieden die meebewegen met de getijden. Soms staan ze onder water, maar vaak staan ze tijdenlang droog en tonen ze hun plantenschoonheid van kruiden, grassen en lage struiken. Deze zoute moerassen vormen een vitaal onderdeel van de het gevarieerde ecosysteem van de Waddenzee. Ze herbergen 2.300 soorten flora en fauna en fungeren als natuurlijke opslag voor CO2 die anders in het milieu terechtkomt.

SYMBOLISCH HORLOGE

De kleur van de Waddenzee-kwelders zien we nu in de glanzend groene wijzerplaat van de Aquis Dat Watt Limited Edition II. Dat maakt de Dat Watt Limited Edition II tot een symbolisch horloge, maar deze Aquis is meer dan dat. Het is en blijft een hoogwaardig duikhorloge op dieptes waarmee vergeleken de kwelders een plasje water zijn. Het heeft een stalen kast met een diameter van 43,5 millimeter en is waterbestendig tot driehonderd meter. Het beschikt over de benodigde eigenschappen om veilig onder water de tijd af te lezen. Het heeft een uni-directionele bezel voor het nauwkeurig timen van een duik, een schroefkroon met bescherming en luminescerende wijzers en indexen. De Aquis Dat Watt Limited Edition II wordt geleverd met een blauwe rubberen band en een armband van roestvrij staal met drie schakels, beiden voorzien van een veiligheidssluiting met verlengstuk zodat het over een wetsuit kan worden gedragen. Hier binnen zorgt het automatische Oris-kaliber 743 voor een centrale aanduiding van uren en minuten, een kleine seconde op 9 uur en een datum met witte wijzer en indicatoren.

Hoewel we bij de Wadden al snel aan de Nederlandse eilanden denken, gaat het Wad verder dan dat. De Waddenzee hoort ook bij Denemarken en Duitsland. Vandaar de naam Dat Watt, die afkomstig is uit een Duits dialect. Ook het aantal horloges dat wordt gemaakt van de Aquis Dat Watt Limited Edition II is symbolisch. Het zijn er 2.009, een verwijzing naar het jaar dat Unesco de Waddenzee tot werelderfgoed uitriep.

De Aquis Dat Watt Limited Edition II kost € 2.900,-

Tags : Oris
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.