close
NewsNieuwsStories

Een Amsterdamse avond met Tudor en David Beckham (longread)

Als Tudor en David Beckham samenkomen, heeft dat een magnetische werking op de knapste mensen uit de hoofdstad en ver daarbuiten. In gesprek met het stijlicoon: ‘de liefde voor horloges komt uit de familie’. 

De fine fleur van Amsterdam deed dinsdagavond zijn mooiste kleren aan, keek nog eens goed in de spiegel en spoedde zich naar het Soho House centrum van de stad, alwaar een stijlmeester en zijn favoriete horlogemerk hun opwachting zouden maken: Tudor en David Beckham.

De twee grootheden hebben sinds 2017 een partnership, wat Tudor en David Beckham uitstekend bevalt, zo vertellen ze. Tijdens een vraag-antwoordsessie gaat de voetballer dieper in op de samenwerking: ‘Tudor heeft me echt geholpen grenzen te verleggen. Ik heb veel dingen gedaan die buiten mijn comfort zone lagen, zoals freediven. Dit was voor een promotievideo, maar voor mij betekende het veel meer. Ik ben eigenlijk geen fervent zwemmer en zeker niet in de oceaan.’

Born to dare

De samenwerking werd in 2017 aangekondigd als een stap in de Born to Dare-strategie van het merk. ‘David Beckham reflecteert de geschiedenis van het merk, maar ook waar het vandaag voor staat. Gedurfde individuen kiezen al lang voor Tudor. Dit streven verwijst ook naar de visie van Hans Wilsdorf, de oprichter van Tudor. Tudor en David Beckham horen bij elkaar.’

Opmerkelijk is zijn antwoord wanneer Beckham gevraagd wordt wat hem zo bevalt aan Tudor. Hij zegt: ‘Natuurlijk moet je van de producten houden, anders werkt het niet. Maar waar ik vooral veel waarde aan hecht bij partnerships, is dat het good business people zijn. Dat is Tudor zeker. Daarnaast vind ik stijl heel belangrijk. Ik vind het fijn om te voelen dat ik er goed uitzie. Dat is altijd belangrijk geweest voor me. Daarom zijn we goede partners.’

Aan anekdotes geen gebrek bij Tudor en David Beckham, die zich duidelijk comfortabel voelt in de spotlights. De Britse voetballer is nog niet eens zo heel lang opgehouden met de sport, maar beweegt zeer comfortabel door het Amsterdamse publiek. Hij vertelt: ‘Ik voel me altijd goed hier in Amsterdam. Ook als voetballer ben ik hier vaak geweest, niet altijd succesvol, maar de cultuur in Nederland bevalt me goed. Relaxed, daar hou ik van.’

Tudor en David Beckham

Tudor en David Beckham in het Soho House in Amsterdam.

Maar natuurlijk kwam de voormalig aanvoerder van het Engelse elftal niet naar Amsterdam om over de stad te praten. Het mocht zeker ook over horloges gaan. Hij is namelijk in de loop der tijd een groot liefhebber gebleken – voor zijn partnership was hij jarenlang het gezicht van Breitling. En die liefde voor horloges kwam al op vroege leeftijd, zo vertelt Beckham. ‘Van mijn eerste salaris bij een Manchester United jeugdteam kocht ik een horloge dat ik later bezien eigenlijk niet had moeten doen omdat ik nog niet zoveel geld had. Mijn ouders waren er in elk geval over ontstemd. Toch komt die liefde voor horloges wel uit mijn familie. Mijn vader had een Rolex die hij eigenlijk alleen droeg op speciale gelegenheden en die altijd in de doos bewaard werd. Ik mocht het dan ook nooit buiten huis dragen.

De eerste connectie tussen Tudor en David Bechkam kwam jaren later, zo vertelt hij. ‘Toen ik meer geld te besteden had liep ik in een dure Londense winkelstraat. Daar zag ik weer een horloge waarvan ik dacht dat het een Rolex was, die ik besloot te proberen. Dat horloge wilde ik dolgraag, maar het bleek een Tudor te zijn. Die dag begon mijn liefde voor Tudor. Al heb ik het horloge toen niet gekocht – het was te duur. Ik voelde me aangetrokken tot Tudor door de aandacht voor detail. Ik leerde toen over de geschiedenis van het merk. Een van avontuur, pioniersduiken en gewaagde expedities. Ik was meteen verkocht.’ Tudor en David Beckham gaan dus al lang terug.

Een ding is zeker: Tudor en David Bechkam passen uitstekend bij elkaar. Nog veel interessanter wordt het onderwerp daarom wanneer we dieper ingaan in zijn huidige voorkeuren. Zo blijkt hij zijn horloges lang niet altijd perfect te matchen met zijn kleding. Hij vertelt: ‘Veel mensen vinden dat je horloge naadloos bij je outfit moet passen. Dat zie ik anders. Een horloge completeert je outfit. Dat betekent dat het ook een dissonant kan zijn. Een horloge voegt smaak toe. Voor mij is het altijd het eerste óf het laatste wat ik aandoe, maar ik doe er altijd een om. Of ik nou ga hardlopen of naar een chique diner ga – er is altijd een horloge.’

Lees ook – Tudor Ranger: terug naar de basis

Tudor Pelagos of Ranger?

Tijdens het bezoek aan Amsterdam draagt Beckham de nieuwe Tudor Ranger op een canvas band. Deze keuze zal ongetwijfeld in combinatie met de marketingafdeling van het merk gemaakt zijn, dus is het aardig om eens door te vragen naar de grote hamvraag welke Tudor nou eigenlijk zijn huidige favoriet is. Opmerkelijk genoeg komt dat antwoord vrij snel en zonder enige twijfel: ‘de Tudor Pelagos, dat is mijn stijl. Ik hou van het feit dat dit een Tudor is die vrij sportief is, maar ook bij een pak gedragen kan worden. Je kunt dit horloge bij vrijwel alles dragen.

Concept van tijd

De Tudor Pelagos is de favoriet van David Beckham.

Als het over horloges gaat, is David Beckham niet meer te stoppen. Hij vertelt verder: ‘Veel mensen vragen meteen of mijn voorkeur uitgaat naar een stoffen of stalen band, maar daar heb ik geen eenduidig antwoord op. Beide opties hebben hun kwaliteiten. Qua kleuren blijf ik altijd vrij klassiek: marineblauw, zwart. Vandaar ook altijd mijn stijladvies: hou het eenvoudig. Klassiek. Naarmate ik ouder ben geworden, ben ik me eenvoudiger gaan kleden, en dus beter.’

Terwijl de grote zaal op de begane grond van het Soho House steeds voller loopt met goed geklede gasten, veelal bekendheden, blijft de stijlmeester rustig zijn verhaal vertellen over hoe Tudor en David Beckham steeds dichter bij elkaar gekomen zijn. Hij lijkt geen haast te hebben, alsof hij de tijd zelf kan bepalen.

Zijn idee van tijd is mettertijd dan ook veranderd, vertelt hij tot slot. ‘Het concept van tijd wordt steeds belangrijker als je ouder wordt. Je realiseert je steeds meer hoe belangrijk het is om dingen samen te doen, momenten samen te creëren. Als je ouder wordt, wordt je tijd samen steeds belangrijker.’

Voor meer informatie, zie tudorwatch.com

Tudor Pelagos 39: perfecte evolutie

Tags : TrendingTudorTudor David BeckhamTudor Pelagos
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.