close
News

Bell & Ross BR05 GMT White: meer dan het zoveelste reiscliché

De Bell & Ross BR05 GMT White laat zien dat de gestileerde variant op de iconische BR01-kast één essentieel ding veel beter doet dan zijn befaamde broer: inpassen in het dagelijks leven.

Letterlijk elke ronkende marketingtekst voor een horloge met een extra wijzer benadrukt hoe verfijnd reizen wel niet is. In tijden dat de rijen op Schiphol tot in Badhoevedorp staan, vluchten in Rotterdam worden geannuleerd en treinpersoneel richting luchthavens staakt, zijn die teksten nogal wereldvreemd. Maar er is meer mis met die platte reclameteksten: GMT-horloges als de Bell & Ross BR05 GMT White zijn namelijk helemaal niet alleen maar voor het reizen geschikt.

Lees ook – Bell & Ross BR03-92 Radiocompass: van de cockpit naar de pols

Ten eerste, laten we eerlijk zijn, is zo’n extra wijzer op de wijzerplaat voor een designer vooral een kans om een horloge nét wat meer karakter te geven. Zo’n taak is Bell & Ross mede-oprichter Bruno Belamich zeer op het lijf geschreven. Vanaf het moment dat hij in 1994 horloges begon te ontwerpen in samenwerking met de legendarische Duitse horlogemaker Helmut Sinn, heeft Belamich zich altijd een meester getoond in de creatieve variaties op bekende concepten, zoals het instrumentenhorloge, de chronograaf of zelfs het time-only driewijzerhorloge.

Daarnaast is een GMT juist níet alleen voor reizen geschikt. Het is een horloge dat juist altíjd geschikt is. Het maakt tegenwoordig niet meer uit waar je werkt, met wie je werkt en waar degene is met wie je werkt. Een IT-afdeling in India? Geen probleem, de extra tijdzone vertelt je hoe laat het daar is. Een wekelijkse meeting met je kantoor in Buenos Aires? Geen probleem, de extra tijdzone vertelt je alles wat je moet weten.

Bell & Ross BR05 GMT White

De BR05 win 2019 geïntroduceerd en de functie ervan was snel duidelijk. Waar de BR01 een geweldig icoon was geworden en een canvas voor het dna van Bell & Ross, was het niet een horloge voor iedereen. Groot, robuust, opvallend: niet een typisch horloge voor alledag. De rol van de BR05 was het doorontwikkelen van die designtaal in een modern horloge dat juist in een dagelijkse setting gedragen kan worden – als het moderne sportieve horloge met een modieuze inslag. Met de BR 05 nodigde het Frans-Zwitserse merk zichzelf zogezegd uit in het stadsleven.

Deze nieuwe Bell & Ross BR 05 GMT bewijst dat dit model precies daarin slaagt en heeft, zoals je inmiddels wel verwachtte, een tweede tijdzone. “Deze functie zet de deuren van luchthavens en vliegtuigen wagenwijd open,” ronkt de marketingtekst wederom, maar ook hiermee wordt het horloge tekort gedaan. Ook thuis ziet het horloge er geweldig uit.

Lees ook – Bell & Ross BR 03-92 A522: van het asfalt naar de pols

Bij deze Bell & Ross BR05 GMT White maakt de wijzer van de tweede tijdzone één omwenteling van de wijzerplaat in 24 uur. Hij geeft de tijd aan via een 24-uursschaal. Dit element is in twee verschillende tinten geschilderd: een lichtgrijs voor de dag (tussen 6 uur ‘s morgens en 6 uur ‘s avonds) en de andere voor de nacht.

Dankzij het glazen achterdeksel is te zien dat de Bell & Ross BR05 GMT White wordt aangedreven door het automatische kaliber BR-CAL 325, wat overigens gewoon een Sellita SW300 is. Dat betekent: een gangreserve van 38 uur en natuurlijk productie in Zwitserland. De stalen kast deels gepolijst en deels geborsteld en met 41 millimeter in doorsnee. De geïntegreerde stalen band heeft een geborstelde afwerking met gepolijste schakels. Een tweede rubberen band is beschikbaar, voor een sportievere stijl en een aantrekkelijkere prijs.

De Bell & Ross BR05 GMT White kost in Nederland.

Voor meer informatie, zie bellross.com/eu

Tags : Bell & RossBELL & ROSS BR05 GMT WhiteBR-CAL 325
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.