close
NewsNieuws

De Carl F. Bucherer Heritage Bicompax Annual doet jaren vijftig herleven

Een hedendaagse update voor een nostalgisch horloge. Met de Heritage BiCompax Annual nodigt Carl F. Bucherer horlogeliefhebbers uit voor een reis door de tijd. Een reis die begint in de jaren vijftig en eindigt in het heden.

Sommige horloges hebben een geschiedenis die vele jaren teruggaat voordat ze officieel hun debuut maakten. Dit geldt voor de modellen in de Carl F. Bucherer Heritage-collectie en in het bijzonder voor de Heritage BiCompax Annual. De oorsprong ervan gaat eigenlijk al terug tot 1888 – het jaar waarin Carl Friedrich Bucherer zijn eerste winkel in Luzern opende. Vanaf het allereerste begin was hij toegewijd aan het in eigen beheer vervaardigen van horloges en sieraden. Een traditie die ruim 135 jaar later wordt voortgezet.

CFB HERITAGE BICOMPAX ANNUAL

In de loop van de decennia is er een breed scala aan bijzondere ontwerpen en technische prestaties voortgekomen uit de werkplaatsen van CFB. De Heritage-collectie viert deze veelzijdige geschiedenis en creëert limited editions die hulde brengen aan vervlogen tijdperken met hun cruciale trends, cultuur en horlogetechnologieën. De nieuwste toevoeging aan de collectie is de Heritage BiCompax Annual, geïnspireerd op een model dat eind jaren veertig al furore maakte.
Voor horlogemerken als Carl F. Bucherer waren de jaren veertig met de opkomst van de chronograaf het begin van een nieuw tijdperk. Deze nieuwe complicatie werd een symbool voor atletisch vermogen en dynamiek in een tijd waarin het leven in een ongelooflijk tempo leek te versnellen. In de ateliers van Carl F. Bucherer werd al eind jaren veertig een reeks polshorloges met stopwatchfunctionaliteit geproduceerd, maar vooral chronografen met een BiCompax-display – met twee subwijzerplaten die symmetrisch op de horizontale centrale as van de wijzerplaat waren geplaatst – waren erg gewild.

STIJLVOL MET EEN VINTAGE FLAIR

Ruim een halve eeuw later brengt Carl F. Bucherer de Heritage BiCompax Annual. De chronograaf behoudt alle nostalgische kwaliteiten die horlogeliefhebbers zo waardeerden toen het model werd geïntroduceerd in 2019, als eerbetoon aan de karakteristieke stijl van de jaren vijftig.
De Heritage BiCompax Annual is nu verkrijgbaar in een stijlvolle nieuwe uitvoering. De limited edition (888 exemplaren) combineert de vintage flair van het horloge dat het inspireerde met eigentijdse kenmerken zoals de roestvrijstalen kast van 41 millimeter. Een nieuwe zilvergrijze wijzerplaat geeft het een helderdere, lichtere afwerking, vooral in combinatie met een van de twee nieuwe bandopties. Een roestvrijstalen armband zorgt voor een sportieve look, terwijl een alternatieve ‘nubuck’ vegan leren band in lichtgrijs een geavanceerd, ingetogen designcredo uitstraalt. Dankzij een mechanisme voor het snel verwisselen van de band kunnen de banden eenvoudig worden vervangen.

RETRO BICOMPAX

Zoals de naam al aangeeft, is de Heritage BiCompax Annual gecentreerd rond een chronograaf met het BiCompax-wijzerplaatontwerp van zijn retro-voorganger: twee symmetrisch opgestelde totalisatoren zijn op de horizontale centrale as geplaatst: kleine seconden op de 3-uurpositie; een 30-minutenteller op 9 uur. De wijzerplaat wordt omlijst door een tachymeterschaal om de gemiddelde snelheid te meten.
De jaarkalender geeft de maand en de datum weer, waarbij automatisch rekening wordt gehouden met maanden van verschillende lengte (die slechts één keer per jaar hoeven te worden aangepast), terwijl een Big Date-display voor gemakkelijke leesbaarheid zorgt. Het automatische opwindsysteem wordt aangedreven door een uurwerk van het kaliber CFB 1972 en beschikt over een gangreserve van 42 uur. De waterbestendigheid tot drie bar (dertig meter) bewijst hoe moderne uurwerken passen bij de vereisten van het moderne leven.

Tags : Carl F. Bucherer
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.