close
NewsNieuws

De Lange 1 Perpetual Calendar toont een nieuw gezicht

Lange 1 Perpetual Calendar

De Lange 1 Perpetual Calendar is een verfijnde complicatie met een uniek gezicht. Daar zal Lange & Söhne niet aan tornen, maar het bijzondere model met zijn decentrale displays heeft nu wel een nieuwe uitstraling. Met een platina kast en zwarte wijzerplaat is het de derde uitvoering van het succesmodel dat twee jaar geleden werd gelanceerd. De maanfase staat hierin meer dan ooit in het zonnetje.

Er zijn van die horloges die in één oogopslag herkenbaar zijn. Een daarvan is de Lange 1 met zijn asymmetrische wijzerplaat. Het heeft een off-center tijdsaanduiding, met een subdial voor de uren en minuten, en een grote datumweergave. Dit geeft het horloge een unieke en herkenbare uitstraling. Of het nu gaat om de allereerste Lange 1 uit 1994, de Lange 1 Moonphase of de Lange 1 Perpetual Calendar; het sterke design bepaalt in elk daarvan het beeld.

LANGE 1 PERPETUAL CALENDAR

De Lange 1 Perpetual Calendar werd gelanceerd in april 2021 en is sindsdien in drie uitvoeringen verschenen. De eerste was een witgouden versie met een roségouden wijzerplaat, gevolgd door de roségouden versie met een zilveren grijze wijzerplaat. Nieuw is nu een platina-model met een zwarte wijzerplaat, een uitvoering die identiek is aan zijn voorgangers, maar zich toch duidelijk onderscheidt. Dat komt doordat de donkere achtergrond ervoor zorgt dat de maanfaseweergave met zijn geïntegreerde dag/nacht-indicator er nu nog meer uit springt.

Hoewel materiaal en wijzerplaatkleur nieuw zijn, blijft verder alles bij het oude in de Lange 1 Perpetual Calendar. Dat zit hem vooral in de asymmetrische manier waarop alle functies een plek op de wijzerplaat hebben gekregen. Hierop vormt de maandring het kader voor alle displays. De uren en minuten zijn afleesbaar op de subwijzerplaat op 3 uur, de oversized datum op 11 uur, de weekdag op 9 uur en de maanfase/dag-nacht aanduiding op 7 uur. Dat oogt heel logisch, maar het is indrukwekkend om te zien hoe alle kalenderaanduidingen in een keer verspringen en dus op elk moment van de dag de juiste weekdag, datum en maand tonen. Ze kunnen collectief of afzonderlijk worden verbeterd met correctoren, maar eenmaal correct ingesteld, is het uurwerk er klaar voor om de datum nauwkeurig weer te geven tot het jaar 2100.

Lange 1 Perpetual Calendar

KALIBER L021.3

Zo eenvoudig en georganiseerd als de wijzerplaat oogt, zo ingewikkeld is het mechanisme dat dit mogelijk maakt. Dat is het kaliber L021.3. Het ontwerpen van een mechanisme voor een eeuwigdurende kalender die rekening houdt met de verschillende duur van de maanden in een jaar en met de schrikkeljaren is voor elke horlogemaker al een uitdaging. Om het kenmerkende ontwerp van de Lange 1-horlogefamilie met zijn niet-gecentreerde en niet-overlappende displays te behouden, kozen de horlogemakers van Lange & Söhne voor een geheel nieuwe aanpak en ontwikkelden ze een perifere maandring die aan het einde van elke maand onmiddellijk vooruit springt.

Eveneens typerend voor de voortdurende zoektocht naar precisie van de Duitse manufactuur is het toevoegen van een dag/nacht-indicator aan de maanfaseweergave. De aanduiding, die in 2016 voor het eerst werd geïmplementeerd in de Lange 1 Moon Phase, is gebouwd over twee niveaus en bestaat uit een massief gouden hemelschijf met gegradueerde blauwe tinten die gedurende 24 uur eenmaal rond zijn eigen as draait. Tegen deze achtergrond voert de witgouden maan zijn synodische baan uit in 29 dagen, 12 uur, 44 minuten en 3 seconden – met zo’n precisie dat de weergave na 122,6 jaar slechts één dag hoeft te worden gecorrigeerd. In de nieuwe Lange 1 Perpetual Calendar weet de maanfase nu meer dan in de vorige versies de blikken op zich gericht.

Tags : A. Lange & Söhne
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.