close

De Seiko Prospex dankt zijn naam aan ‘professional specifications’ en dat is precies de verwachting die deze nieuwe modellen waarmaken.

Drie dagen kracht en 300 meter waterbestendigheid. Een nieuw, in-huis geproduceerd en ontwikkeld uurwerk. Een uitstekende prijs. Seiko weet waar Prospex voor staat en toont aan nooit zijn beloftes te breken.

Seiko Prospex geschiedenis

De Seiko 62MAS uit 1965.

In de vele decennia sinds de introductie van het eerste Japanse duikhorloge in 1965 heeft Seiko een breed assortiment duikhorloges gecreëerd. Sindsdien weten van professionals en liefhebbers wereldwijd de horloges te waarderen vanwege hun eerlijkheid, veiligheid, betrouwbaarheid en gebruiksgemak.

Eén zo’n model is de SPB143, geïntroduceerd in 2020. Met een waterdichtheid tot 200 meter en een gangreserve van 70 uur, zijn functionaliteit en zijn vintage-stijl ontwerp, weet iedereen precies waar dit horloge voor staat. Geen gekkigheid, wel professionele specs. Dit horloge werd geïnspireerd op Seiko’s originele duikhorloge, de legendarische 62MAS uit 1965.

Nu heeft Seiko dus nieuwe versies geïntroduceerd van de Prospex die dit DNA weer iets verder evolueren. Deze nieuwe versies zijn voorzien van meerdere verbeteringen op het gebied van technologie, ontwerp en constructie. De versies met zwarte wijzerplaat en blauwe wijzerplaat worden toegevoegd aan de Prospex-collectie, terwijl een speciale herdenkingseditie met goudkleurige accenten de 100ste verjaardag van het merk Seiko viert.

Lees ook: King Seiko krijgt keizerlijke tint

Seiko Prospex 2024

Terwijl het ontwerp van het horloge nog altijd terug te herleiden is naar dat originele duikhorloge van Seiko uit 1965, biedt de nieuwe Seiko Prospex meer performance, grotere waterbestendigheid en verbeterde leesbaarheid.

Elk horloge wordt aangedreven door een van Seiko’s nieuwste in-huis ontwikkelde en geproduceerde kaliber: 6R55. Dit heeft een gangreserve van 72 uur.

De nieuwe horloges zijn verder verbeterd om waterbestendigheid tot 300 meter te garanderen, een primeur voor de  duikhorloges uit de Prospex-collectie. Het datumvenster is verhuis van 3 naar 4 uur, waardoor een meer symmetrisch ontwerp mogelijk werd. Als gevolg kan er meer ruimte worden gevuld met Lumibrite, waardoor een hoge leesbaarheid wordt gegarandeerd in donkere omstandigheden.

Ook is de bandaanzet iets ingekort, wat vooral het instrumentele uitstraling van het horloge versterkt.

Verder is de kast 40 millimeter in doorsnee (lug-to-lug lengte van 46,4 millimeter). De dikte is 13 millimeter. Elk horloge is voorzien van een roestvrijstalen ring met een aluminium inzetstuk. De minutenmarkeringen en cijfers daarop de ring zijn met een laser gegraveerd om slijtage door langdurig gebruik te voorkomen. Dankzij een nieuwe (stalen) band met kortere schakels en een kleinere sluiting zou het horloge ook iets comfortabeler moeten dragen dan voorheen.

Speciale editie Prospex 2024

Ook komt er een speciale editie met een extra band. Deze is volledig gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Het is gemaakt met behulp van een traditionele Japanse vlechttechniek genaamd Seichu, bekend in de Japanse cultuur vanwege het gebruik ervan in stofontwerpen. De rijke textuur en glans die uit de techniek voortkomen, is volgens Seiko terug te vinden in de traditionele obijime, het decoratieve koord dat een kimono-sjerp op zijn plaats houdt.

Alle de horloges zijn vanaf juni 2024 verkrijgbaar bij de Seiko Boutiques en geselecteerde winkels over de hele wereld.

Voor meer informatie, zie seiko.nl

Tags : Kaliber 6R55SeikoSeiko ProspexSeiko Prospex 1965 Heritage duikhorlogeSeiko Prospex 2024SPB451SPB453SPB455
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.