close
NewsNieuws

Primeur! Fortis Marinemaster M-44: bewijs dat Fortis op je radar moet staan

Met de Fortis Marinemaster M-44 zet het merk uit Grenchen zijn recente reeks geweldige horloges voort met een model dat wederom is geïnspireerd op de rijke historie van Fortis.

Fortis heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Het merk werd opgericht door ene Walter Vogt in 1912, al is het sinds vrij kort (2018 om precies te zijn) in eigendom van Jupp Philipp, die ook de rol van ceo heeft aangenomen. Met smaak en een duidelijke visie heeft hij ervoor gezorgd dat het merk weer op de radar is gekomen van liefhebbers. De strategie die hij volgt is vergelijkbaar met Doxa, dat ook als onafhankelijke horlogemaker zijn historie herontdekte met no-nonsense tool watches voor nette prijzen.

Fortis Marinemaster M-44

Een mooi voorbeeld daarvan is deze Fortis Marinemaster M-44, wat gerust een herontdekking genoemd mag worden van dit horloge uit de archieven van Fortis. Het horloge heeft een achttien karaats gouden lunette, wat geweldig contrasteert met de kast van gerecycled staal. Die kast is overigens vrij fors van formaat: namelijk 44 millimeter in doorsnee. De waterbestendigheid is dan ook vrij serieus: 500 meter. Het saffierglas is uiteraard aan beide zijden ontspiegeld, al moet erbij gezegd worden dat het horloge helaas geen glazen achterdeksel heeft.

Het horloge is verkrijgbaar in verschillende kleuren (zie beneden) en met een rubberen band met hetzelfde patroon als de wijzerplaat en een stalen band.

Een aardig detail is het feit dat de schijf van de datumaanduiding (in hoeverre die überhaupt nodig was geweest trouwens) is uitgevoerd in dezelfde kleur als de wijzerplaat. De wijzers zijn overigens zowaar van echt goud, wat echt een toevoeging en een geweldig deteail is. De gouden superluminova is ook een heel fijnzinnig detail.

Is deze Fortis beter dan de nieuwe Tudor Pelagos? Vergelijk zelf!

Fortis Werk 11

Een bijzonder mooi detail is het wafel-patroon van de wijzerplaat, die als je goed kijkt een collectie Fortis-O’s is.

Daarbij komt de keuze voor een bijzonder uurwerk: het Werk 11, wat weliswaar een eigen uurwerk is van Fortis, maar dat gemaakt en ontwikkeld werd in samenwerking met Kenissi. Deze manufactuur is deels eigendom van Tudor (en deels van Chanel, maar da’s een ander verhaal) en heeft dan ook veel van dezelfde kenmerken die de manufactuur-uurwerken van Tudor zo bijzonder maken. Namelijk een gangreserve van zeventig uur en een chronometer certificering.

De Fortis Marinemaster M-44 komt overigens in een gelimiteerde editie van vijftig stuks. De prijs is € 4.250, wat stevig aan de prijs is voor een merk dat uit een diep dal komt. Maar gezien het totaalpakket en de huidige koers die Fortis vaart, is die prijs niet eens overdreven.

Voor meer informatie, zie fortis-swiss.com

Ref. F8120015

Ref. F8120017

Ref. F8120018

Tags : F8120015F8120017F8120018Fortis Marinemaster M-44
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.