close
NewsNieuws

Wheels & Watches: De reïncarnatie van de Porsche Design Chronograph 1

Zeg Porsche en horloges, en de kans groot dat TAG Heuer in uw gedachten opborrelt. Wie evenwel een échte Porsche om de pols wenst, kan aankloppen bij de designtak van de Duitse sportwagenfabrikant. Bijvoorbeeld voor het kekke jubileummodel Chronograph 1 – 75 Jahre Porsche Edition.

Porsche Design werd in 1972 opgericht door Ferdinand Alexander Porsche, de ‘kleinzoon van’ en tekenaar van de allereerste 911. Nadat er voor ‘Butzi’, zoals zijn bijnaam luidde, geen plek meer was in het management van het bedrijf, besloot hij zich toe te leggen op ontwerpen in bredere zin. In de loop der decennia gaf hij zijn signatuur aan onder meer wolkenkrabbers, trams, vliegtuigstoelen, keukenapparatuur en allerlei lifestyle-‘goodies’.

En aan horloges. Sterker nog, een van de eerste producten van Butzi’s studio was de Chronograph I, ’s wereld eerste horloge met een zwarte wijzerplaat, kast en band. Zeker binnen liefhebberskringen werd de chronograaf een waar stijlicoon.

EIGEN HORLOGEFABRIEK

Het stimuleerde Porsche Design om horloges tot een vaste waarde in het aanbod te maken. In 1980 bijvoorbeeld introduceerde men een chronograaf van titanium – destijds een innovatief materiaal. Ook de Monobloc Actuator (2017) is een mooi staaltje van design en techniek, met chronograaf-knoppen die naadloos zijn weggewerkt in de kast. Later volgden onder meer de elegante 1919-lijn en een Chronotimer die Porsche-klanten qua materialen, kleuren, stiksels en andere details helemaal kunnen afstemmen op hun auto.

Werd er eerst nog samengewerkt met IWC en later Eterna, sinds 2014 heeft Porsche Design in Solothurn een eigen horlogefabriek waar het zijn eigen kalibers ontwikkelt. Ter ere van het vijftigjarige bestaan van Porsche Design werd in 2022 de stoere Chronograph 1 opnieuw uitgebracht: met een grotendeels vergelijkbaar uiterlijk als weleer, maar dan van titanium in plaats van staal en met een eigen uurwerk. Deze ‘All Black Numbered Edition’ – te zien op de openingsfoto van dit stukje – is in tegenstelling tot wat het achtervoegsel doet vermoeden niet gelimiteerd, wel is de jaarproductie beperkt.

JUBILEUMMODEL

Op basis van de gereïncarneerde chronograaf hebben daarnaast diverse speciale edities het levenslicht gezien, gekoppeld aan exclusieve Porsche-modellen als de 911 Dakar, 718 Spyder RS en de 911 S/T. Daar moest je dan wel een auto bij kopen…

Dat geldt niet voor de meest recente uitvoering van de Chronograph 1, de 75 Jahre Porsche Edition. Het horloge is een fraai eerbetoon aan het vijfenzeventigjarig bestaan van de sportautofabrikant uit Zuffenhausen. De zwarte kast en dito wijzerplaat hebben (gelukkig) geen overbodige tierlantijnen gekregen, maar zijn eender aan de All Black Numbered Edition. Ook de diameter (40,8 mm), titaniumcarbide coating en het geharde, zevenlaags saffierglas zijn trouw aan het basismodel.

FUCHS-WIEL

Specifiek voor de 75 Jahre is de band van textiel en (aan de binnenkant) leer, met subtiele blauwe stiksels en een rode streep. Er is ook een volledig leren band met ‘racy’ perforaties verkrijgbaar.

Onder het achterdeksel is een rotor in de vorm van een klassiek Fuchs-wiel te zien, inclusief Porsche-logo. Voor de aandrijving zorgt het eigen kaliber WERK 01.140. Het manufactuuruurwerk is COSC-gecertificeerd en heeft een flyback-functie. De Porsche Design Chronograph 1 – 75 Jahre Porsche Edition is gelimiteerd tot 475 exemplaren en kost € 9.975.

Tags : Porsche
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.