close

Maar een merk kan dit maken: een horloge van damascus staal – het staal dat gebruikt wordt in koksmessen. Uw hoofdgerecht van de dag: de Hublot Big Bang Unico Gourmet.

Hublot gaat prat op zijn vermogen om bijzondere materialen, kleuren, vormen en techieken te combineren en ook dit keer hebben ze hun best gedaan. Ze hebben namelijk een horlogekast gemaakt van damascus staal: het materiaal bij uitstek voor koksmessen. Het innovatieve merk uit Nyon heeft al langer samenwerkingen met koks. Hublot’s Michelin-sterren-avontuur begon in 2017 met Andreas Caminada. Inmiddels zijn zeven Michelin-sterrenchefs toegetreden tot de Hublot-familie, onder wie Anne-Sophie Pic, Yannick Alléno en Paul Pairet.

Voor een chef-kok is hun mes altijd een bondgenoot en van de verschillende materialen die worden gebruikt om deze messen te vormen, is damascus-staal het meest iconisch. Dit legendarische staal, van oudsher bekend als Wootz en afkomstig uit de regio Damascus in 300 voor Christus, stond erom bekend de meest resistente en snijdende zwaarden te smeden. Tegenwoordig verwijst Damascus-staal naar een techniek om staal te hameren en te vouwen om het resistenter te maken.

Het wordt nu gebruikt om de Big Bang te maken, in een gelimiteerde oplage van 200 stuks – de Big Bang Unico Gourmet. De kast werd geproduceerd door het Zweedse bedrijf Damasteel, dat de productie van dit materiaal sinds 1876 beheerst.

Dit unieke staal heeft een grotere weerstand en een uniek weefsel van patroonstaal op het oppervlak. Damasteel is geen traditioneel metaal, het is een metaalcomposiet gemaakt van twee soorten staal. De eerste, 304L, is donker en voornamelijk gemaakt van koolstof; de andere, 316L, is lichter – de twee worden gesmeed, gevouwen en opnieuw gevouwen als een bladerdeeg met schilfers en vervolgens geperst.

Het unieke patroon van het materiaal wordt nu weerspiegeld in de Big Bang Unico Gourmet in een gelimiteerde oplage van 200 stuks.

Daarnaast is ook de band aangepast voor koks: die is namelijk uitgevoerd met een klittebandsluiting op aanvraag van de koks.

Lees ook: Hublot Big Bang Unico Essential Grey: compromisloos cool

Hublot Big Bang Unico Gourmet

Het horloge dat Hublot presenteert is gebaseerd op de Big Bang Unico. Dat betekent dat het wordt aangedreven door het HUB1280 in-huis ontwikkelde en geproduceerde uurwerk. Dit is een geïntegreerde automatische chronograaf met een gangreserve van 72 uur. Het is opgebouwd uit 354 componenten.

Naast de eerder genoemde stoffen band wordt er ook een rubberen band geleverd met een titanium gesp.

De kast heeft een diameter van 42 millimeter, een dikte van 14,5 millimeter en is 100 meter waterdicht. De Hublot Big Bang Unico Gourmet kost € 23.800 en Hublot is in Nederland te koop bij Schaap en Citroen. De Hublot-boutique van Schaap en Citroen is gevestigd op de P.C. Hooftstraat.

Hublot Big Bang Ceramic: wereldprimeur met één enorm nadeel

Ref. 441.DS.1170.NR.GAS22

Tags : 441.DS.1170.NR.GAS22HublotHublot Big Bang Unico Gourmet
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.