close

Je hoeft geen liefhebber te zijn om van deze Laurent Ferrier Série Atelier te genieten. Maar als je dat wél bent, geniet je extra. Kijk zelf maar.

Laurent Ferrier is een fenomeen in de horlogerie. Deze zoon en kleinzoon van horlogemakers begon zijn loopbaan bij Patek Philippe, waar hij opklom tot creative director. Hij zette zijn eigen merk op in 2010, waarna hij in hetzelfde jaar nog de GPHG voor zijn Galet Classic Tourbillon Double Spiral won. Sindsdien is het merk en de legende van de man alleen maar gegroeid. Dat doet Ferrier niet met exorbitante creaties, maar met bijzonder elegante creaties – met exorbitante prijzen, dat dan wel weer.

Als onafhankelijke horlogemaker doet Laurent Ferrier wat hij wil en het liefste in kleine series. Zo ook deze Série Atelier. Deze collectie begon in 2020 met de Classic Origin Green. In 2021 werd het voortgezet met een blauw-oranje versie van de École Annual Calendar. Alle stukken uit deze serie worden in zeer beperkte hoeveelheden geproduceerd en exclusief verkocht op de website van het merk.

Laurent Ferrier Série Atelier

De Classic Traveller “Série Atelier” vormt geen uitzondering op dit principe. Geprijsd op 62.000 CHF (exclusief btw), wordt het model geproduceerd in een oplage van vijftien stuks. De kans dat je er eentje te pakken krijgt, is vrij klein maar om je toch een beetje te laten genieten zullen we er hier wat dieper in duiken.

Op het eerste gezicht lijkt het horloge minimalistisch en klassiek. Maar hoe langer je kijkt, hoe meer de rijkdom aan fijnzinnige details duidelijk wordt.

Meer dan veertig jaar ervaring in de horlogerie hebben de heer Ferrier er naar eigen zeggen “toe gebracht de principes van alomtegenwoordige aandacht en nauwgezet werk toe te passen in een esthetische creatie.” Zijn visie is om elk horlogeonderdeel met uiterste zorg te creëren.

En daarbij past een, ja, hoe noem je dat, laten we zeggen bosgroene nubuck band.

Deze nieuwe versie van de Classic Traveler met dubbele tijdzone heeft een gepolijste titanium kast met een sierlijke sunburst lichtgroene wijzerplaat. Naast het creëren van een veelvoud aan licht glinsterende groene reflecties, onthult deze afwerking de meerdere vlakken van de wijzerplaat.

De 18 karaats witgouden, druppelvormige opgelegde uurmarkeringen geven de wijzerplaat een heel fijnzinnige afwerking. Hun oppervlak is bijna zacht, afgerond en perfect gepolijst. Een ander detail dat de aandacht trekt, zijn de noppen met ronde bolletjes in gepolijst goud die deze uurmarkeringen op 3 en 9 uur vervangen.

De extreem slanke secondewijzer die alles behalve rechttoe-rechtaan is, wordt in evenwicht gehouden door een licht gewelfd contragewicht in een gebogen vorm die favoriet is bij Laurent Ferrier himself.

Ook de uren- en minutenwijzers nemen de favoriete Assegai-vorm van Laurent Ferrier, als een soort lange, taps toelopende speren.

De kast is gemaakt van titanium en meet 41 millimeter in doorsnee, wat het horloge een wat meer moderne uitstraling geeft.

Lees ook: Seiko Presage Arita viert de schoonheid van Japanse tradities

Kaliber LF230.02

Laurent Ferrier heeft gekozen voor het kaliber LF230.02, een zelfopwindend uurwerk met een microrotor en natuurlijk echappement, ontworpen in samenwerking met La Fabrique du Temps.

Dit uurwerk is prachtig afgewerkt met handmatig afgeschuinde bruggen, versierd met een horizontale gerhodineerde satijnen afwerking, een spiegelgepolijste en opengewerkte ankerbrug die uitzonderlijke handgemaakte anglage onthult een spiegelgepolijste en met de hand afgeschuinde rotorbrug en afgeschuinde en geguillocheerde rotor.

Laurent Ferrier Série Atelier biedt een onbelemmerd zicht op de microrotor met zijn unidirectionele 18 karaat gouden oscillerende gewicht (een typisch Laurent Ferrier-element) dankzij een volledig opengewerkte achterkant van de kast.

Dit echappement met een dubbele directe impuls aan het handwiel, dat even zeldzaam als moeilijk te produceren is, werd geïnspireerd door de vader van de moderne uurwerken, Abraham-Louis Breguet.

Dit systeem verwijst naar een systeem met twee echappementwielen die afwisselend werken en hun energie rechtstreeks naar het balanswiel overbrengen. Dit wordt een directe impuls aan het handwiel genoemd omdat niet het anker de impuls aan het handwiel geeft zoals bij het klassieke Zwitserse ankeruurwerk, maar het ontsnappingswiel, dat efficiënter is.

Omdat het echappement maar in één richting kan draaien, maakt een tweede echappementwiel de set compleet om de impulsen afwisselend naar het balanswiel te sturen. Ze werken samen met een anker in silicium.

De daarmee bereikte efficiëntiewinst wordt direct weerspiegeld in zijn autonomie, aangezien de Classic Traveller een aanzienlijke gangreserve van meer dan 72 uur biedt. De tijd die op 9 uur in het venster wordt weergegeven, is de verre tijd of Home Time.

Uiteindelijk doet dit horloge veel meer dan alleen de tijd laten zien op verschillende plekken. Dit horloge neemt je mee op een reis langs horlogetradities, nieuw en oud. Het neemt je mee op een reis langs schoonheid én functionaliteit – een ware trip naar de hemel voor de ware liefhebber.

Voor meer informatie, zie laurentferrier.ch

Ref. LCF007.T1.V8G

Gerard Charles Génta x Octavio Garcia: horlogemeesters duiken op in onverwacht project (Longread)

Tags : Classic TravellerIndependent watchmakingLaurent FerrierLaurent Ferrier Série AtelierLCF007.T1.V8GLF230.02Onafhankelijk horlogemakerZwiters horlogeZwitsers uurwerk
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.