close
Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus

Als lid van de Holy Trinity heeft Vacheron Constantin een grote naam hoog te houden. En met dit unieke model doen ze precies dat. In overdaad.

Kijk en bewonder, want dit is de Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus. Een uniek horloge dat de expertise van Vacheron Constantin op het gebied van grote complicaties combineert met de beheersing van artistieke ambachten. Geïnspireerd door de mythologie, heeft de decoratie van de 18-karaats 5N gouden kast de vorm van een bas-reliëfbeeld met wijnbladeren en druiventrossen bezet met robijnen als knipoog naar de oud-Griekse god Bacchus, god van de vruchtbaarheid (en wijn en plezier).

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus

 

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus

 

Vacheron Constantin Kaliber 2755 GC16

Soms komen er horloges voorbij waarvan je eerst even de beschrijving moet lezen voor je begrijpt wat je ziet. Deze dubbelzijdige Bacchus bevat zestien complicaties (hoofdzakelijk astronomisch en kalendergerelateerd) en wordt aangedreven door het kaliber 2755 GC16 met minutenrepeater en tourbillon. Het uurwerk bestaat uit maar liefst 839 onderdelen en de complicaties zijn aan beide kanten van het horloge te vinden.

De complexe mechanica van dit stuk bieden ook een astronomische lezing van de tijd die een eerbetoon is aan Johannes Kepler (1571-1630), die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne astronomie.

Lees ook: Dit is de meest accurate maanfase ter wereld (en hij komt uit Nederland)

De eerste astronomische functies verschijnen op dezelfde opaline champagnekleurige wijzerplaat, te beginnen met de tijdsvereffening tussen 10 en 11 uur. Aangezien het pad van de aarde rond de zon niet cirkelvormig maar elliptisch is (en aangezien zoals u weet de as van de aarde 24 graden helt ten opzichte van het vlak van zijn baan) is de tijd tussen twee zenitpassages van de zon niet het hele jaar door hetzelfde. Dit verschil tussen de (echte) zonnedag en de (gemiddelde) 24-uurs normale mensendag varieert tussen -16 tot +14 minuten, afhankelijk van de tijd van het jaar. Dit verschil, ook wel tijdsvereffening genoemd, of tijdcorrectie in astronomische taal, wordt weergegeven door een speciale aanwijzer, terwijl zonsopgang- en zonsondergangstijden – aangepast aan de hand van een referentiestad – onderaan de wijzerplaat verschijnen.

Al met al een duizelingwekkende creatie dus, waarvan de prijs (u raadt het al) helemaal niet besproken wordt. Houden zo.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus

Voor meer informatie, kijk op vacheronconstantin.com

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus

 

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus

 

Tags : Astronomisch horlogeLuxe horlogePoincon de GeneveTourbillonVacheron ConstantinZwiters horloge
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.