close
Urwerk UR-100V C52

Mesopotamische inspiraties en tientallen lagen koolstof doen vermoeden: de Urwerk UR-100V C52 haalt z’n inspiraties nog altijd uit verboden chemicaliën.

Volgens een zelfontwikkelde mythe waren de eerste woorden van Urwerk-oprichter Felix Baumgartner ‘tik-tok’. Of dat nou wel of niet zo is, feit is dat deze man werd geboren in een horlogemakerfamilie in het Zwitserse horlogemakerstadje Schaffhausen.

In 1997 richtte hij samen met Martin Frei het merk Urwerk op met één (ruim omschreven) doel: het ontwerpen en vervaardigen van haute horlogerie uurwerken waarbij traditie wordt gecombineerd met een futuristische visie. De naam ‘URWERK’ vindt zijn oorsprong ver van Zwitserland, in de stad UR in Mesopotamië, de allereerste plaats waar hun perceptie van tijd werd gevormd. En wat werk betekent, wel, dat hoeven we u niet uit te legen hopelijk.

Urwerk UR-100V C52

Geloof het of geloof het niet, maar deze zweverige visie leidt al decennialang tot bijzonder knappe horloges, waaronder deze brand nieuwe UR-100V C52. Het horloge wordt gekenmerkt door drie kernwoorden: lichtgewicht, prestatie en esthetiek. De behuizing is samengesteld uit 52 lagen ultradun High Resistance CTP Carbon.

Martin Frei, medeoprichter van Urwerk en hoofdontwerper van het merk, zegt: ‘de rondingen die de lunette van de Urwerk UR-100V C52 versterken, die zich een weg banen van de kroon naar de zijkanten van het horloge die door de bandaanzet gaan, zijn een klassieke referentie. We vinden hetzelfde motief op de oude Griekse zuilen. Bijna 2500 jaar geleden werden groeven in steen getrokken en uitgegraven om regenwater te kanaliseren en de stroom ervan langs deze tijdloze pilaren te beheersen. Dit motief is het symbool geworden van het classicisme. Ik speel vaak met deze verwijzing.’

Lees ook: de nieuwste onafhankelijke horlogemaker van Genève maakt de mooiste horloges

Daarmee is de lsd-trip nog niet ten einde. Baumgartner voegt eraan toe: ‘koolstof is een materiaal dat teruggaat tot het begin der tijden. Het is een grondstof in de oorspronkelijke zin van het woord, een perfect UR-materiaal. Koolstof werd ook vereerd door de Sumeriërs van Mesopotamië, de pioniers van het definiëren van de tijd zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen, en een sterke referentie bij Urwerk.’

Kaliber UR 12.02

Het nieuwe horloge wordt aangedreven door het kaliber UR 12.02 met automatisch opwindsysteem bestuurd door een onopvallende planetaire turbine die overwinden en slijtage minimaliseert. Op de Urwerk UR-100V C52 vindt de weergave van uren en minuten plaats via satellieten. Een minutenwijzer (een van de drie), eenmaal voorbij de 60 minuten, verdwijnt om vervolgens weer te verschijnen als kilometerteller. Het illustreert de 555 kilometer die we elke 20 minuten op het aardoppervlak afleggen. 555 kilometer per uur is het gemiddelde. rotatiesnelheid van de aarde op de evenaar.

De UR-100V C52 komt in een gelimiteerde oplage van 25 stuks en kost 53.000 Zwitserse frank. Zonder belasting uiteraard.

Voor meer informatie, zie urwerk.com

Urwerk UR-100V C52

Tags : Luxe horlogeOnafhankelijke horlogemakerUrwerkUrwerk UR-100V C52Zwitsers horloge
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.