close
Roger Dubuis Excalibur Monobalancier

Een ‘wit kunstwerk’. Zo noemt het merk uit Genève deze Roger Dubuis Excalibur Monobalancier. En dat is niet eens overdreven – want hoe vaak kom je nou een monobalancier tegen? En: wat is dat eigenlijk?

De horloges van Roger Dubuis zijn gemaakt om reactie op te roepen en in die opzet slaagt het merk zonder enige twijfel. De horloges zijn expressief, overdadig en eigenlijk altijd heel knap gemaakt. Zo ook deze nieuwe Roger Dubuis Excalibur Monobalancier. In eerste instantie lijkt dit horloge best ingetogen, zelfs vrij gestileerd voor wat we van het huis gewend zijn. Maar wie beter kijkt, ziet dat de details nog precies zo outlandish zijn als je zou verwachten.

Roger Dubuis Excalibur

De kast is gemaakt van minerale composietvezel (MCF) en ‘belichaamt de toewijding van het huis aan non-conformiteit’, zoals Roger Dubuis zelf zegt. MCF is gemaakt van 99,95% silica en gemaakt via een Sheet Molding Compound (SMC)-proces dat vrijheid van spelen, nieuwe mogelijkheden en het creëren van ingewikkelde ontwerpen mogelijk maakt dankzij de stevige structuur twee. De structuur is twee en een half keer lichter dan keramiek en dertien procent lichter dan SMC-koolstof. De prijs is dan wel weer flink op gewicht: € 73.500.

Roger Dubuis Excalibur Monobalancier

Kaliber RD820SQ

De Excalibur Monobalancier is -zoals altijd bij dit merk- voorzien van het prestigieuze Poinçon de Genève, waarbij alle componenten zorgvuldig met de hand zijn afgewerkt in de manufactuur in Genève. De totale oplage van de productie is 88 stuks. Overigens klinkt de naam Roger Dubuis Excalibur Monobalancier heel gecompliceerd, maar dit laatste woord betekent simpelweg dat het horloge maar één balans heeft. Zoals, inderdaad 99,99% van alle mechanische horloges.

Lees ook: Dit is echte haute horlogerie uit Nederland

Het uurwerk ziet er wel bijzonder spectaculair uit dankzij de geskeletteerde wijzerplaat en het opengewerkte uurwerk. Het kaliber RD820SQ heeft een skelet microrotor die op elf uur is teruggebracht tot zijn strikte essentie. De constructie is speciaal ontwikkeld om even efficiënt te zijn als een rotor van volledige grootte en zorgt ervoor dat het horloge perfect opwindt om een gangreserve van zestig uur te garanderen.

En voor wie is zo’n horloge dan? Nou, daar heeft Roger Dubuis een prachtig antwoord op. Dit horloge is ‘voor degenen die ervoor kiezen om hun eigen weg te banen, om te laten zien wat er gebeurt als regels opnieuw worden uitgevonden en creativiteit wordt losgelaten, is dit een uurwerk dat bewijst dat de enige limiet voor Hyper Horology de eigen verbeeldingskracht is.’ Amen.

Kijk voor meer info op rogerdubuis.com

Roger Dubuis Excalibur Monobalancier

Roger Dubuis Excalibur Sorayama: hypermechanica om de pols

 

Tags : Poincon de GeneveRoger DubuisRoger Dubuis Excalibur
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.