close

De A Lange & Söhne Odysseus chrono is een van die absolute hoogtepunten waarvoor we Watches & Wonders 2023 zullen herinneren.

Eigenlijk is het een introductie zoals je hem niet verwacht van A. Lange & Söhne. De A Lange & Söhne Odysseus chrono is expressief, sportief en zelfs enigszins kleurrijk. Toch is de A Lange & Söhne Odysseus chrono precies wat we verwachtten van de Duitsers: een geweldig horloge met het dna van de maker in elke molecuul en een langverwachte toevoeging in de collectie.

Daarbij is namelijk een heel bijzondere primeur weggelegd: dit is het eerste automatische chronograafuurwerk van het merk uit Glashütte – en van de meest gecompliceerde uurwerken in de haute horlogerie.

A Lange & Söhne Odysseus chrono

A. Lange & Söhne produceert sinds 1999 prachtige chronografen in verschillende gradaties van complexiteit. Maar een automatische chrono was er nog niet. En het merk heeft voor een geheel eigen manier gekozen om die complicatie te tonen. Het nieuwe kaliber voor de A Lange & Söhne Odysseus chrono – L156.1 Datomatic – ziet namelijk af van tellers op de wijzerplaat en vertrouwt op twee centrale wijzers: een minutenwijzer/teller met een ruit -vormige en lumed uiteinde en een vergroot bereik van 30 tot 60 minuten en een rode chronograaf secondewijzer.

Zowel de wijzers als de indexen zijn uitgevoerd in witgoud, wat prachtig contrasteert met die sportieve rode chronograafwijzer.

Omdat er verder geen duidelijke tekenen van chronograaftellers op de wijzerplaat zijn, is het duidelijk dat het mandaat voor de ontwikkeling van dit op maat gemaakte chronograafuurwerk was om het krachtige ontwerp van de wijzerplaat van de Odysseus te respecteren en te laten prevaleren boven daadwerkelijk sportieve functionaliteit.

In plaats daarvan, en met respect voor de sterke visuele identiteit van dit horloge met zijn grote dag- en datumvensters, wil het horloge vooral een echte A. Lange & Söhne zijn: minimalistisch in eerste aanblik, maar expressief en obsessief in de detaillering.

De keuze om deze eerste automatische chronograaf in de Odysseus-kast te plaatsen is geen verrassing. De Odysseus is veruit het sportiefste model uit de collectie van Lange en werd gelanceerd in 2019 – 25 jaar na de dag van de eerste collectie van het ‘nieuwe’ Lange. Dit model toont de kijk van het merk op het luxe sporthorloge, het eerste ‘sportief-elegante alledaagse’ model. Het was niet alleen het eerste stalen model voor het merk, maar het was ook het eerste model met een waterdichtheid van 120 meter, het eerste model met een geïntegreerde stalen band.

Lees ook: A. Lange & Söhne Zeitwerk: ambitie verstild in hypnotiserende mechanica

Kaliber L156.1 Datomatic

Het kaliber L156.1 Datomatic wordt opgewonden door een geskeletteerde centrale platina rotor. Volledig opgewonden levert de veer een maximale gangreserve van 50 uur. De balans, kloppend met 28.800 vph. Het uurwerk bestaat uit maar liefst 516 onderdelen, wat de complexiteit van het uurwerk perfect illustreert. De afwerking van het uurwerk behoort tot de absolute wereldtop – mooier dan dit kan bijna niet.

Het nieuwe uurwerk heeft zich vertaald in een bredere en dikkere kast; de diameter is nu 42,5 millimeter en de dikte is 14,2 millimeter.

De kastafwerking is – zoals je van Lange mag verwachten – uitzonderlijk, met matte oppervlakken en afgeschuinde randen die doorlopen tot aan de nokken en schakels van de band. Een andere ingenieuze oplossing is om de functionaliteit van de knoppen aan de rechterkant te maximaliseren: als de kroon nu in de normale stand staat, bedienen de knoppen op 2 en 4 uur de chronograaf – starten, stoppen en resetten naar nul. Als de kroon wordt uitgetrokken, kunnen de datum en de dag van de week worden gecorrigeerd.

De nieuwe A Lange & Söhne Odysseus chrono zal worden geleverd in een beperkte oplage van 100 stuks. Goed nieuws: er komt een boutique in Nederland, dus wellicht kun je ‘m daar nog scoren. De prijs voor het horloge is niet bekend gemaakt.

Voor meer informatie, zie alange-soehne.com

 

Tags : 463.178A. Lange & Söhne Odysseus chronograaf 463.178Duits horlogekaliber L156.1
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.